A Klik működésképtelensége miatt nem tud osztályozni - ezt mondja a tanárnő, akit kirúgatna az államtitkár

Tbg
oktatás
2016 március 12., 14:50
comments 403

„Kedves Igazgatóm! Nem zargatlak telefonnal, e-maillel. Remélem, nem megy ki a média a sulihoz, mert úgyis zárva van.”

- kezdi írását Palkovics László oktatási államtitkárnak címezve Szalayné Tahy Zsuzsa, aki egy zuglói gimnáziumban informatikát tanít, és egy héttel ezelőtt nyílt levelet tett közzé, amelyben többek között azt ígérte, nem ad osztályzatokat diákjainak, mert egyszerűen nem tud mit osztályozni a KLIK bénázása miatt.

Az iskolák központosítása óta ugyanis nincs elég szaktanár az iskolában (Szent István, Zugló), az informatika órákat más tanárok tartják, akik saját tárgyaikat tanítják ezeken az órákon, mert a tanterv mennyisége különben tarthatatlan lenne. Sok a megbetegedés, a tanárok nem bírják a 26 órás, mindenképpen ledolgozandó kvótát (A KLIK így oldja meg,  hogy legyen elég óra megtartva - de az már nem számít, hogy pl. egy informatika órát nem az informatika tanár tart meg.)

Tahy Zsuzsa ezért elég logikusan a következőket vezette le március 5-én:

„Elsődleges feladatom a diákok tanítása, fejlesztése, nevelése; példamutatás erkölcsből, becsületből. Az értékelés abszolút mérce szerint ilyen körülmények között erkölcstelen a diákkal szemben. Az értékelés relatív mérce szerint hiteltelenné (hulladékpapírrá) teszi a bizonyítványt. Ezért az értékelést nem végzem el. Amennyiben az értékelésre köteleznek (és biztosan tudom, hogy ha bármelyik kollégámat erre kötelezik helyettem, ő is ugyanezt tenné), úgy az adott diák érdekeinek maximális figyelembevételével, munkájától függően két értékű skálát fogok alkalmazni: 0% vagy 100%; illetve elégtelen vagy jeles.”

Ha nincs mit értékelni, akkor nem fog értékelni. Ha erre kötelezik - márpedig megtehetik, hiszen közalkalmazott -, akkor pedig csak és kizárólag jelest fog adni, miközben az így kapott ötösökről is megvan a lesújtó véleménye:

„Az a jeles nem csak a diákot minősíti, hanem azt a rendszert is, amiben az érdemjegyet megszerezte. És ez később visszaüt. Épp úgy, ahogy az egyéb érdemei miatt besegítéssel szerzett doktori címek is.”

Tahy kiállása természetesen kiborította a közmédiát, és mint Tahy írja, nyílt leveléből csak annyit fogott fel a közmédia, hogy önkényesen megtagadta feladatát:

„Azt gondolom, hogy a média csúsztatása, hogy sztrájkom módjának csak az egyik részét emelték ki; Palkovics úr ennek a részinformációnak megfelelően válaszolt.” 

Később a Magyar Idők a közoktatás miatt tiltakozókról édeklődött Palkovicsnál és rákérdezett Tahy ügyére, mire a jól értesült államtitkár ennyit mondott:

"[M]eg kell szüntetni a jogviszonyát, mert a munkaköri leírásában szerepel, hogy értékelnie kell a gyerekeket. Ha nem teszi, fegyelmi vétséget követ el. Ahogy korábban már mondtam: a gyermek nem lehet játékszer ebben az ügyben."

Erre reagált most Tahy, aki egyfelől a kormányzati propaganda csúsztatásait igyekezett helyretenni, másfelől tisztáznia magát: ő mindent megtesz a diákokért, akikért viszont a KLIK nem tud felelősséget vállalni, és mivel nincsenek megtartva az órák, ő nem tud osztályozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.