És ha nyugdíjba kényszerítik a kémiatanárt? Majdcsak helyettesíti valaki

2016 március 12., szombat 7:33
295

Ha egy tanár tanév közben eléri a nyugdíjkorhatárt, nem taníthat év végéig, azonnali hatállyal nyugdíjba küldik, akár akarja, akár nem. A helyére senkit nem lehet felvenni, a meglévő tanároknak kell helyettesíteniük tanév végéig. 

Azért van ez, mert az iskolákat fenntartó Klik éves bérkeretekkel dolgozik. Tanév elején a tanárok kezdőlétszáma alapján megkapják az egész tanévre szóló béreket, amit havonta utalnak el a pedagógusoknak. Ha valaki időközben nyugdíjba megy, meghal, egyéb okból elmegy az iskolából, nem engedélyezik, hogy felvegyenek valakit a helyére, és az eltávozott tanár tanév végéig megmaradó bérét a Klik egyszerűen benyeli.

Ez több szempontból is nagyon nagy gond. Egyrészt sok olyan tanár van, aki végzős diákokat készít fel kötelező érettségi tárgyból, akit ha tanév közben nyugdíjba küldenek, a diákok érettségije veszélybe kerül. Másrészt, ha olyan tanárt küldenek nyugdíjba, akinek tantárgya speciális szakértelmet igényel, iskolán belül nehezen vagy egyáltalán nem lehet megoldani a helyettesítését. Mivel a tanárszakma eléggé el van öregedve, szerencsétlenebb iskolákban a tantestület 10-15 százalékát is elküldhetik év közben.

(Nol)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt