Tovább csúszott lefelé a Moody's-nál Horvátország

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Ba1"-ről egy fokozattal "Ba2"-re rontotta a hosszú távú horvát adósosztályzatot. 

A Moody's az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A "Ba2" adósosztályzat két fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategória alapszintjét jelző "Baa3" besorolástól.

Az indoklás szerint GDP-hez mért horvát államadósság-ráta 2015 végén 86 százalék környékén járt, és a Moody's várakozása szerint 2018-ig 90 százalék fölé emelkedik. Emlékeztettek, hogy a horvát államadósság a 2008-as globális pénzügyi válság kezdete előtt még csak 39 százalék volt.

A hitelminősítő az idei évre is még 3,9 százalékos hiányt vár, ami jóval magasabbat a 3 százalékos felső tűréshatárnál, amelynek teljesítésére az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásának megszüntetéséhez lenne szükség. A leminősítés másik fő indoka a Moody's szerint a gyenge reálgazdasági teljesítmény. (MTI)