A világ egyik legismertebb graffitise megsemmisítette a saját művét, hogy így tiltakozzon azért, mert engedélye nélkül vitték más műveit egy múzeumba

Egy csoportnyi szimpatizánsa segítségével a világ egyik legismertebb utcai művésze, Blu lekaparta és/vagy szürke festékkel festette le Bolognában egy nagyon ismert köztéri alkotását. 

A grafitis azután döntött műve megsemmisítéséről, hogy megtudta, több művét eltávolították eredeti helyéről, azaz a házfalakról, ahova felfestette őket, hogy a Street Art: Banksy & Co. című kiállításon mutassák be azokat egy bolognai múzeumban. 

Blu egy berlini munkája, fotó: Wikipedia

Blu a kilencvenes években kezdett el festeni falakra Bolognában, szörnyszerű figuráinak köszönhetően idővel világhírűvé vált. Hívták már meg, hogy fessen a Tate Modern falára, művei pedig világszerte megtalálhatóak mára. 

Viszont a mostani, bolognai kiállításra az alkotó hozzájárulása nélkül kerülhetnek be a művek, amin viszont felháborodott mind Blu, mind a rajongói. Szerintük ezzel csak kiárusítják Blu művészetét. 2014-ben volt már egy hasonló akciója, akkor Blu két berlini festményét kente be fekete festékkel, így tiltakozva a város fejlesztéspolitikai döntései ellen. 

A mostani bolognai kiállítást a város egyik legnagyobb bankja szponzorálja, és a városi kulturális élet több befolyásos, dúsgazdag mecénása tölti be a kurátorok szerepét, nyilván ez sem tetszett a tiltakozó művésznek. (Telegraph

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.