Matolcsy elveszítette az önkontrollját a volt jegybankelnök szerint

POLITIKA
2016 március 13., 08:17
comments 209

Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti bank korábbi elnöke a Népszabadságnak adott interjújában méltatlannak nevezte a múlt héten elfogatott törvény, amivel a Matolcsyék alapítványai által kezelt összegek elveszítenék a közpénz jellegüket. Bod szerint ennek semmi köze a monetáris politikához.

„Én teljesen paff voltam múlt kedden, amikor a parlamentben a képviselők el merészelték fogadni a módosítást.” 

-mondta a korábbi jegybankelnök. Hozzátette, hogy ha módosítani akarják az MNB-re vonatkozó törvényt, annak nem ez a menete, mivel egy komoly intézményről van szó. Szerinte előbb ki kellett volna kérni az Európai Központi Bank álláspontját, de ez nem történt meg. Abszurdnak tartja, hogy megkapják a magyar törvénytervezetet hétfőn Frankfurtban, hogy másnap délutánra foglaljanak állást jogi, javadalmazási ügyekben.

Külön beszólt Matolcsy Györnek is, amiért a mai napig nagyon szoros kapcsolatban van Orbán Viktorral. Bod Péter Ákos szerin 

„a jegybankelnök nem politikus, ha van is pártszimpátiája vagy valamilyen, a minisztersége idejéből való személyes szimpátiája, azt alá kell rendelnie a jognak.”

Mikor az MNB alapítványainak áttolt 260 milliárdról és azok műkincsvagyonáról kérdezték, megjegyezte, hogy 

nehéz lenne vitatkozni azzal, hogy Matolcsy elveszítette az önkontrollt. 

Szerinte a Nemzeti Bank pénze egyértelműen közpénz. Kijelentette, hogy a nemzeti banknak nincs olyan mandátuma, hogy nagy értékű ingatlanokat vásároljon saját helyigényeinek kielégítésén túl, mert MNB nem beruházási bank, hanem monetáris hatóság.

Ha most az lenne a hír, hogy háromszoros áron adja el például az Eiffel Palace irodaházat, az épp olyan probléma lenne, mintha háromszoros áron vásárolja. Miután az MNB közpénzt kezel, százszázalékos állami tulajdonban van, az esetleges veszteségét az adófizetők fogják állni, az esetleges nyeresége pedig az államháztartást illeti, így az adófizetők terheit kell, hogy csökkentse.” - majd elmondta, hogy ezek miatt a kérdések miatt már konfliktusba is került Matolcsyval, aki tavaly nyílt levelet írt neki. Ebben többek között korábbi gazdasági miniszteri munkáját kritizálta.

Bod Péter Ákos elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy a köztársasági elnök végül véleményt nyilvánított, és az Alkotmánybíróság dönt majd az MNB-törvény módosításáról. Hozzátette, hogy a központi bank jogállását érintő kérdéseket nem lehet áttolni a képviselőkre (Bánki Erik fideszes képviselő egyéni indítványként kezdeményezte a módosítást).

Szerinte ennek már most is vannak komoly következményei:

„És ha valaki azt kérdezi, hogy a kibocsátott állampapírok kockázati besorolásában mi miért Románia mögött vagyunk, miért a befektetésre nem ajánlott - „bóvli”- kategóriába tesznek/tartanak minket a nemzetközi hitelminősítő intézmények, akkor abban az ilyen törvényalkotás gikszerek is szerepet játszanak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.