Obama Londonba utazhat, hogy az EU-ban maradásról győzködje a briteket

külföld
2016 március 13., 18:26
comments 96

Az amerikai elnök egy kiszivárgott jelentés szerint áprilisban Londonban fogja maradásra biztatni a brit választókat, akik majd a nyáron népszavazhatnak arról, hogy az ország az Európai Unió tagja maradjon-e. A hír felháborította a kilépését, azaz a Brexitet szorgalmazó erőket, akik az ország belügyeibe történő beavatkozást látnak mindebbe bele. 

Az eddig sem volt titok, hogy Barack Obama azt támogatja, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU tagja, és segítsen fenntartani a második világháború után kialakult transzatlanti együttműködést, de ehhez képest azért komoly hatással bírhat, hogy minderről Londonban fog beszélni a briteknek. 

photo_camera Cameron és Obama egy 2015. októberi G20-csúcson (AFP / FATIH AKTAS)

A most megjelent hírek szerint Obama április 24-én jár majd Németországban egy technológiai kiállításon, és innen utazhat majd át brit lapok szerint délután Londonban. 

A látogatás hírét a Fehér Ház nem kommentálta, és egyelőre a Downing Street sem jelentette be, hogy várható elnöki látogatás, spekulációkat pedig nem kívántak kommentálni. 

Obama azután érkezhetne az országba, hogy a közelmúltban kritizálta egyik legstabilabb szövetségesét, David Cameron brit miniszterelnököt, azért, ahogy a britet a líbiai helyzetet kezelték. 

Obama esetleges beszállását a Brexit-elleni kampányba dühösen fogadták a kilépést támogatók. Több konzervatív képviselő is arról beszélt, hogy Obamának meg kéne tartania magának a magánvéleményét, és nem belefolynia más, független államok belügyeibe. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.