A kurdokra csap le a török kormány a terrorellenes hadjáratban

terror
2016 március 14., 14:59
comments 40

Vasárnap este Törökország fővárosában, Ankarában, autóba rejtett pokolgép robbant. A belvárosban elkövetett merényletben rengetegen meghaltak, hétfőn délelőtt már 30 felett volt a halottak száma. A külföldi sajtó jelentései szerint a szokatlanul véres támadás gyászba borította egész Ankarát.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a merénylet után azt mondta, hogy országa teljes erejéből csap le a terroristákra.

Bár eddig az ankarai merényletet egyik terrorcsoport sem vállalta magára, a török titkosszolgálat úgy tudja, hogy a merénylő (aki szintén meghalt a robbanásban) a kurd szeparatista PKK egyik női tagja volt.

A török kormány ezért meg is kezdte a terrorellenes hadjáratát az ország dél-keleti, kurdok lakta vidékén. Három kurd többségű városban kijárási tilalmat vezetettek be, és 4 embert őrizetbe vettek azon a kurd településen, ahová visszakövették az Ankarában felrobbantott autót.

Ezen kívül a török légierő újult erővel támadja Iraki Kurdisztánban azokat a táborokat, amiket a PKK kiképzőtáborainak hisz.

A térségben majd 40 millió kurd él Irán, Irak, Szíria és Törökország egymással határos részein. Közülük messze az iraki kurdok autonómiája a legnagyobb, nekik saját, helyi hatóságokkal rendelkező régiójuk is van. Az iraki kurdok pozíciója nagyon megerősödött, amióta Irakot szétdúlta az ISIS, hiszen Irak középső és északi részén az ő hadseregük maradt az egyetlen erő, ami eredményesen vette fel a harcot a terroristákkal. A harc közben azonban visszafoglaltak olyan történelmi kurd központokat is, amiket az iraki központi kormány sem ismer el a kurd régió részeként.

Törökországban pedig az utóbbi időben ismét egyre keményebbek a harcok az Iraki Kurdisztánból támogatott kurd szeparatisták és a török hadsereg között. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.