Amerikai állatkertbe visznek 18 szváziföldi elefántot, mert az állatkertben úgyis jobb lesz nekik

2016 március 14., hétfő 14:19
23

Egy szváziföldi rezervátumból 18 elefántot szállítottak a hétvégén repülővel az Egyesült Államokba állatvédők tiltakozása ellenére.

A Friends of Animals nonprofit nemzetközi állatvédő szervezet szerint a hat és 25 év közötti elefántok már megszokták a természetes környezetet, ezért rossz hatással lehet rájuk, ha a fél világon átutaztatják és állatkertekben helyezik el őket.

A connecticuti központú szervezet megfellebbezte az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat januári döntését, amellyel engedélyezte a szállítást, az ügyet csütörtökön tárgyalják - értesült a CNN.

A 15 nőstény és 3 hím elefántot 3 amerikai állatkertben helyezik el, a texasi Dallas állatkertjébe, a többi pedig a kansasi Sedgwick Megyei Állatkertbe és a nebraskai Henry Doorly Állatkertbe kerül.

Az állatkertek azzal érveltek, hogy Szváziföldön nagy a szárazság, és az elefántok a vízhiány mellett számos egyéb veszélynek vannak kitéve a vadonban, ezért sokkal jobb dolguk lesz az Egyesült Államokban.

A dallasi állatkert elnöke, Gregg Hudson azt mondta, nagyon nem értenek egyet azokkal, akik inkább látják holtan az elefántokat, mint megfelelő körülményeket biztosító állatkertekben. Hangsúlyozta, hogy a dallasi állatparkban az állatok számára bőven van élettér.

A szállítást nem csak az Egyesült Államokban kritizálták, hanem több afrikai állatvédőcsoport is elítélte az akciót. 2003-ban is történt hasonló, akkor az USA 11 elefántot vett meg Szváziföld kormányától. Szváziföld akkor azzal indokolta az eladást, hogy túl sok elefánt és a kis ország nemzeti parkjaiban, és nem tudják ellátni a populációt. Az ok most is hasonló, csak most a szárazság is nehezíti a szváziföldiek dolgát.

A helyzetet bonyolítja az is, hogy a 3 állatkert még a március 17-i amerikai tárgyalás tárgyalás előtt az Egyesült Államokba akarja szállítani az elefántokat, ezért nagyon gyorsan cselekedtek. (MTI, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt