Amerikai állatkertbe visznek 18 szváziföldi elefántot, mert az állatkertben úgyis jobb lesz nekik

Egy szváziföldi rezervátumból 18 elefántot szállítottak a hétvégén repülővel az Egyesült Államokba állatvédők tiltakozása ellenére.

A Friends of Animals nonprofit nemzetközi állatvédő szervezet szerint a hat és 25 év közötti elefántok már megszokták a természetes környezetet, ezért rossz hatással lehet rájuk, ha a fél világon átutaztatják és állatkertekben helyezik el őket.

A connecticuti központú szervezet megfellebbezte az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat januári döntését, amellyel engedélyezte a szállítást, az ügyet csütörtökön tárgyalják - értesült a CNN.

A 15 nőstény és 3 hím elefántot 3 amerikai állatkertben helyezik el, a texasi Dallas állatkertjébe, a többi pedig a kansasi Sedgwick Megyei Állatkertbe és a nebraskai Henry Doorly Állatkertbe kerül.

Az állatkertek azzal érveltek, hogy Szváziföldön nagy a szárazság, és az elefántok a vízhiány mellett számos egyéb veszélynek vannak kitéve a vadonban, ezért sokkal jobb dolguk lesz az Egyesült Államokban.

A dallasi állatkert elnöke, Gregg Hudson azt mondta, nagyon nem értenek egyet azokkal, akik inkább látják holtan az elefántokat, mint megfelelő körülményeket biztosító állatkertekben. Hangsúlyozta, hogy a dallasi állatparkban az állatok számára bőven van élettér.

A szállítást nem csak az Egyesült Államokban kritizálták, hanem több afrikai állatvédőcsoport is elítélte az akciót. 2003-ban is történt hasonló, akkor az USA 11 elefántot vett meg Szváziföld kormányától. Szváziföld akkor azzal indokolta az eladást, hogy túl sok elefánt és a kis ország nemzeti parkjaiban, és nem tudják ellátni a populációt. Az ok most is hasonló, csak most a szárazság is nehezíti a szváziföldiek dolgát.

A helyzetet bonyolítja az is, hogy a 3 állatkert még a március 17-i amerikai tárgyalás tárgyalás előtt az Egyesült Államokba akarja szállítani az elefántokat, ezért nagyon gyorsan cselekedtek. (MTI, Guardian)