Migránsok próbálnak átkelni az esőtől megduzzadt folyón a görög-macedón határon

2016 március 14., hétfő 14:34
277

Az RT élőben közvetíti a dolgot. Mivel a járható utak többségét lezárták a két ország között, a többség a járhatatlanokon indul el.

A görög-macedón határon van egy Suva nevű folyó, a Vardar egyik ága. Az én nagyobb részében ez a Suva inkább csak patak (a suva ugyanis azt jelenti, hogy száraz). Az elmúlt napokban leesett eső azonban megduzzasztotta a vizet, így egyre nehezebb itt átkelniük a migránsoknak.

A folyóban hétfőn délelőtt már találtak három holttestet, a hatóságok szerint afgán menekültek fulladtak bele a folyóba átkelés közben.

A 150 lakosú görög falu, Idomeni mellett felállított rögtönzött sátortáborból ezrek indultak útnak, hogy valahogy átkeljenek Macedóniába, miután rájöttek, hogy a korábban használt útvonalat lezárták a macedón hatóságok. Az is indulásra késztette az embereket, hogy Görögország északi részén többnyire hideget és rengeteg esőt hoz a március, ilyen körülmények között pedig egyre kibírhatatlanabb lett az élet a saras és hideg sátortáborban.

A külföldi tudósítások szerint nagyjából 14 ezer ember lehetett az idomeni táborban, ezek az emberek indulnak most el kisebb-nagyobb csoportokban.

Az Origo helyszíni riportja szerint levélben biztatják egymást az indulók, azt újságolják egymásnak, hogy bár az Idomeninél lévő átkelő le van zárva, néhány kilométerrel arrébb már át lehet kelni Macedóniába. (Origo, BBC, RT)