A teremtés pillanatától van a génjeinkbe kódolva a szabadság

POLITIKA
2016 március 15., 16:45
comments 64

Délután háromkor kezdődött a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a lengyel Gazeta Polska március 15-i megemlékezése a Külügyminisztérium előtt, Bem József szobránál.

Egészen biztosan ez volt a legkedvesebb megemlékezés 2016. március 15-én.

Első pillantásra kicsit habókos társaság gyűlt össze, de mindenki jó arc volt a többiekkel, több magyar háziasszony még süteményt is osztogatott a lengyeleknek, akik mindenféle remek táblákat és zászlókat tartottak.

Volt akinek ez állt a transzparensén:

Poland is free country, not german colony.

Mennyire igaz ez is: Lengyelország szabad ország, nem német gyarmat.

Mikor megérkeztem a Bem térre, még sokkal több volt a lengyel, mint a magyar. A zászlók között a megemlékezés végéig a lengyelek maradtak többségben, de a három óra utáni kezdésre már magyar résztvevők is sokan megjelentek a Bem-szobor körül.

A hivatalos műsor előtt lengyel népdalokkal és magyar verbunkosokkal hergelték az összegyűlt kb. 100 száz embert a szervezők, de nem a zene volt az igazán lefegyverző, hanem a kedvesség: mikor beléptem a térre, rögtön kaptam egy pogácsát egy nőtől, egy furcsa férfi pedig két kártyát nyomott a kezembe arról, hogy Jézus Krisztus Magyarország királya. A férfin egyébként polársapka volt, meg egy vörös műselyem-köpeny, a hátán Jézus Krisztus arcképével.

photo_camera Ez a kártya eleje.

photo_camera Ez meg a kártya hátulja.

Aztán hirtelen elhallgattak a népdalok, és egy középkorú lengyel férfi lépett a színpadot védő sátor alá. Mondott pár mondatot lengyelül, aztán elénekelt egy dalt Kaczynski elnökről. Itt egy rövid részlet:

Itt meg egy kicsit hosszabb:

Később fellépett egy tök jó népzenei együttes is, szóval a zene tényleg pompás volt.

A beszédek sajnos nem.

Nemcsak azért, mert a lengyel-magyar tolmácsolás miatt a legpergőbb szónoklat is vontatottnak hatna, de azért is, mert eleve nem tartottak valami jó beszédeket a felszólalók.

photo_camera

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hosszasan sorolta, hogy melyik magyar király vett el lengyel királylányt, és hogy milyen régiek a lengyel és a magyar nép kapcsolatai, majd az egészet arra futtatta ki, hogy ma megint együtt kell harcolnunk az életformánk és a kultúránk megőrzése érdekében.

„Ha fegyveres harcra ma nincs is szükség, de közös szabadságunk megőrzésére annál inkább, mert veszélyeztetik szabadságunkat Brüsszelből.

Nem tudják elviselni, ha valakinek nem kozmopolita, nem neoliberális, nem internacionalista véleménye van”

- mondta az államtitkár.

photo_camera

Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke messzebbre ment, ő azt mondta, hogy Magyarország és Lengyelország régóta a szabadság bástyái Európában.

„A teremtés pillanatától van a génjeinkbe kódolva a szabadság.”

Ez a két nép ellenállt a bolsevizmusnak, a nácizmusnak, a török és a tatár birodalomnak,

most pedig a mutáns liberalizmus agresszív föderalizációs törekvései ellen kell harcolnunk.

„Előttünk hullámzik az iszlám tenger, (…) hátunk mögött az uniós bürokraták önzése.”

Csizmadia szerint a migrációs válságban az EU-nak is figyelnie kellene 48 és 56 üzenetére, mert ez lehet „az iszlám és a török áfiumelleni orvosság”.

A lengyel és a magyar népnek pedig fel kell sorakoznia karizmatikus vezetői, Orbán és Kaczynski mögé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.