Nyomoznak Kárpátalján az ukrán nacionalisták magyarellenes megnyilvánulásainak ügyében

bűnügy
2016 március 17., 13:04
comments 104

Nyomozást kezdett csütörtökön a Kárpátalja megyei ügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai főosztálya az ukrán nacionalista szervezetek március 13-i ungvári felvonulásán tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások ügyében.

A vizsgálat megindításáról Volodimir Janko megyei ügyész tájékoztatott azt követően, hogy a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) magyar frakciója és képviselői a testület csütörtöki ülésén felszólították a rendvédelmi szerveket, hogy vizsgálják ki az ukrán nacionalista szervezetek hétvégi ungvári fáklyás felvonulásán elhangzott magyarellenes felhívásokat.

A megmozduláson történteket – több képviselővel együtt – elítélte Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója, aki szerint a hasonló megnyilvánulások lejáratják Kárpátalját, és eltávolítják Ukrajnát Európától – írta meg a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A jelentés szerint a megyei tanács ülésén felolvasták a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatát, amiben a szervezet aggodalmát fejezte ki az ukrán nacionalista szervezetek aktivistáinak a kárpátaljai nemzetiségek közötti béke megbontására irányuló cselekedetei miatt. A KMKSZ is kérte a rendvédelmi szervektől az ügy kivizsgálását.

Vasárnap Ungváron több paramilitáris ukrán nacionalista szervezet, közte a kárpátaljai Karpatszka Szics, a Jobboldali Szektor, az Azov és Ajdar terepszínű katonai uniformist viselő kb. 100 aktivistája fáklyás felvonulást tartott abból az alkalomból, hogy Huszton 1939. március 15-én kiáltották ki a néhány napig létező Kárpát-Ukrajna államot.

Az UNN ukrán hírügynökség internetes portálján szerdán közzétett, de időközben onnan levett videofelvétel tanúsága szerint az Ungvár belvárosában álló Petőfi-szobor mellett elvonuló nacionalisták egyebek mellett azt skandálták:

„Késhegyre a magyarokkal!”

A megmozduláson a szélsőségesek határozott fellépést ígértek a szerintük Kárpátalját Ukrajnától elszakítani szándékozó magyar szeparatistákkal szemben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.