A kormány egy húzással az összes uniós építőipari munkát Mészároséknak adná

Egyszerre 420 milliárd forint, azaz hat régióra 70-70 milliárd forint építőipari beruházást hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (MFP), írja a hvg.hu.

A jelentkezőknek nem konkrét projektre, hanem munkanemekre kell ajánlatot tenniük, tehát anélkül fogják kiválasztani őket, hogy azok gyakorlatilag ajánlatot tennének a munkára. Ráadásul a kiírásból következik, hogy csak nagyobb cégek vehetnek részt rajta: akik az előző három évben összesen legalább 20 milliárd forgalmat könyveltek el, illetve a közbeszerzés tárgyából legalább 15 milliárd árbevételt értek el.

Ennek szinte csak Mészáros Lőrinc, Szíjj László és a többi kormányközeli építőipari nagyvállalkozó felel meg.

Viszont aki nyer, az 48 hónapos keretmegállapodást kap, a konkrét projektekért csak a kiválasztottak versenyezhetnek egymással.

Tehát gyakorlatilag az összes építőipari beruházást automatikusan megkapná néhány cég négy évre, amelyek eddig is a közbeszerzések kedvezményezettjei voltak.

Az NFP kiírt egy másik tendert is a külső közbeszerzési tanácsadóknak, erre ötmilliárd a keret. A hvg.hu szerint a következő cégek maradtak versenyben: az Ész-ker Kft., a CEU Tender Kft. (nincs köze a hasonló nevű egyetemhez), a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda és az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt – ezek egyébként egymásnak is gyakori konzorciumi társai.

(hvg.hu)