Dübörög és sikeres a menzareform, csak kevés a hal és a tojás

életmód
2016 március 18., 12:59
comments 95

2015 szeptember 1. és december 31. között ellenőrizte az ÁNTSZ a legendás menzareform eredményeit, az előírások pontos betartását. Az eredményekről beszámoló Magyar Nemzet-cikkből kiderül, hogy vannak ugyan problémák, de az illetékesek szerint ezek nem megoldhatatlanok.

A négy hónapos vizsgálati időszakban összesen 1141 közétkeztető konyhán tartottak ellenőrzést, és csak három esetben szabtak ki pénzbírságot:

  • Egy szociális intézmény közétkeztetőjének 100 ezer forintot kell fizetnie, mert az előírásoktól eltérően nem készített étlapot, és az élelmezésvezető szakképesítése sem felelt meg.
  • Tiltott élelmiszer, pontosabban sertészsír felhasználása miatt egy óvodában 150 ezer forint bírságot szabtak ki,
  • 400 ezer forintot kell fizetnie annak az intézménynek, ahol a közétkeztető nem gondoskodott a diétás menüről.

Találtak kisebb hibákat is, például hogy sok helyen továbbra is bő olajban sütnek, kevés halat szolgálnak fel, és nem adnak elegendő tojást, de ezekért nem járt pénzbüntetés.

Az ÁNTSZ szerint egyébként az Az óvodások, kisiskolások nyitottak az újdonságokra, például jól fogadták a halételeket. A közétkeztetés megújítását pedig ott utasították el inkább, ahol a szolgáltató a változásokat átmenet nélkül hajtotta végre.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.