Dübörög és sikeres a menzareform, csak kevés a hal és a tojás

2015 szeptember 1. és december 31. között ellenőrizte az ÁNTSZ a legendás menzareform eredményeit, az előírások pontos betartását. Az eredményekről beszámoló Magyar Nemzet-cikkből kiderül, hogy vannak ugyan problémák, de az illetékesek szerint ezek nem megoldhatatlanok.

A négy hónapos vizsgálati időszakban összesen 1141 közétkeztető konyhán tartottak ellenőrzést, és csak három esetben szabtak ki pénzbírságot:

  • Egy szociális intézmény közétkeztetőjének 100 ezer forintot kell fizetnie, mert az előírásoktól eltérően nem készített étlapot, és az élelmezésvezető szakképesítése sem felelt meg.
  • Tiltott élelmiszer, pontosabban sertészsír felhasználása miatt egy óvodában 150 ezer forint bírságot szabtak ki,
  • 400 ezer forintot kell fizetnie annak az intézménynek, ahol a közétkeztető nem gondoskodott a diétás menüről.

Találtak kisebb hibákat is, például hogy sok helyen továbbra is bő olajban sütnek, kevés halat szolgálnak fel, és nem adnak elegendő tojást, de ezekért nem járt pénzbüntetés.

Az ÁNTSZ szerint egyébként az Az óvodások, kisiskolások nyitottak az újdonságokra, például jól fogadták a halételeket. A közétkeztetés megújítását pedig ott utasították el inkább, ahol a szolgáltató a változásokat átmenet nélkül hajtotta végre.


Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.