Putyin saját hitelminősítőt indít

gazdaság
2016 március 18., 22:01
comments 57

ACRA néven indít hitelminősítőt Oroszország, miután küldözte az országból a három nagy amerikai hitelminősítőt (S&P, Moody's, illetve a félig-meddig francia Fitch), mivel azok elkezdték leminősítgetni az orosz adósságokat.

Vlagyimir Putyin szerint ugyanis politikai okokból minősítették le az olajárak miatt egyébként eléggé megroggyant országának adósságait egy évtized után ismét bóvli szintre a korábbi befektetésre ajánlott kategóriából.

Az ACRA az év második felétől kezdi kiadni besorolásait. A hitelminősítő elnöke egy amerikai lesz, Karl Johansson, aki korábban az Ernst & Youngban dolgozott, és ott tanácsot adott Moszkvának.

Kína már meglépte ezt korábban (a kínai hitelminősítőt Dagongnak hívják, és egyébként csak Kínát tartják igazán szuperbiztos befektetésnek), engem már csak izgat, hogy vajon Matolcsy György mikor indít egy saját hitelminősítőt, biztos ő is szívesen minősítene hiteleket (és egyébként is, ki mondta meg, hogy csak a három nagy amerikai cég minősíthet hiteleket?)

(Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.