Putyin saját hitelminősítőt indít

ACRA néven indít hitelminősítőt Oroszország, miután küldözte az országból a három nagy amerikai hitelminősítőt (S&P, Moody's, illetve a félig-meddig francia Fitch), mivel azok elkezdték leminősítgetni az orosz adósságokat.

Vlagyimir Putyin szerint ugyanis politikai okokból minősítették le az olajárak miatt egyébként eléggé megroggyant országának adósságait egy évtized után ismét bóvli szintre a korábbi befektetésre ajánlott kategóriából.

Az ACRA az év második felétől kezdi kiadni besorolásait. A hitelminősítő elnöke egy amerikai lesz, Karl Johansson, aki korábban az Ernst & Youngban dolgozott, és ott tanácsot adott Moszkvának.

Kína már meglépte ezt korábban (a kínai hitelminősítőt Dagongnak hívják, és egyébként csak Kínát tartják igazán szuperbiztos befektetésnek), engem már csak izgat, hogy vajon Matolcsy György mikor indít egy saját hitelminősítőt, biztos ő is szívesen minősítene hiteleket (és egyébként is, ki mondta meg, hogy csak a három nagy amerikai cég minősíthet hiteleket?)

(Bloomberg)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.