Aranyhal helyett akváriumba rakott naranccsal kívánt boldog új évet az iráni elnök

külföld
2016 március 21., 20:30
comments 145

Most kezdődik a perzsa újév, azaz a noruz és a hagyományoknak megfelelően ilyenkor az irániak egy alaposan feldíszített asztallal várják az újesztendőt. Ezeknek az asztaloknak jellemző kelléke egy aranyhal is egy kis akváriumban, ami az életet szimbolizálja. 

Az ország elnöke, Hasszán Rohani viszont egy olyan fotót posztolt a hivatalos elnöki Twitterre, amin az asztalról hiányzott az aranyhal és helyére egy narancs került.

Az első értelmezések szerint Rohani az állatvédők tiltakozását hallhatta meg. Az aranyhalakat ugyanis jellemzően a tizenhárom napos ünnepség végén szabadon engedik, ez pedig általában egyenesen jelenti az állatok halálát is. Ezért már évek óta szaporodtak a tiltakozások amiatt, hogy az aranyhal kerüljön ki az újévi ünnepség eszköztárából. 

Az elnök döntését, hogy hal helyett egy narancsot rakott az akváriumba, az iráni közösségi oldalakon is lelkesen fogadták, és gyakoriak az olyan vélemények is, hogy az elnök stábja próbálja lekövetni ilyen súlyú kérdésekben a közhangulatot és annak megfelelő döntéseket hozni, ezért hagyhatták idén ki az aranyhalakat. Volt olyan is, aki szerint Rohani csak a liberális választók felé akart nyitni a lépéssel. 

Az ország alelnöke, Masumeh Ebtekar, aki egyben Irán környezetvédelmi szervezetének a vezetője, azt is belelátta a képbe, hogy a narancs egy üres akváriumba került, ami a vízzel való takarékosságra ösztönözheti az ország lakóit szerinte. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.