Arab kiabálást és lövéseket hallottak a brüsszeli reptéren a robbanások előtt

külföld
2016 március 22., 08:19
comments 409

A brüsszeli székhelyű Belga Hírügynökség szerint a brüsszeli Zaventem reptéren történt két robbanás előtt arab kiabálást és lövéseket is hallottak az utasok. Ezt több helyszíni tanú is megerősítette.

Ezzel szemben a Le Soir című lapnak nyilatkozó Jan Jambon belga belügyminiszter azt mondta, hogy a terrortámadásra vonatkozó értesülést sem cáfolni sem megerősíteni nem tudja. A kormány biztonsági tanácskozást hívott össze.

Belga lapok úgy értesültek, hogy a reptéren további, fel nem robbant bombákat is találtak.

A mentést végző tűzoltók szerint a merényletben eddig 11 ember halt meg és 25 megsebesült.

A két bomba az American Airlines indulópultjánál, és a beszállókapuknál lépett működésbe. 

Brüsszelben tartományi katasztrófahelyzetet hirdettek, és négyes, legmagasabb szintű készültségi szintet rendeltek el. A repteret, a reptér közeli hotelt és a helyi vasútállomást lezárták, a bennrekedt embereket folyamatosan evakuálják. A reptér vezetősége kérte az utasokat, hogy kerüljék a Zaventem környékét is.

A Le Soir szerint a többi belga reptérre fegyveres katonák vonultak ki, a lap egyik riportere Charleroi repterén találkozott katonákkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.