Az NVI ezeket a módosításokat javasolja a kormánynak, hogy ne lehessen megint nagydarab emberekkel aláásni a demokráciát

2016 március 22., kedd 13:19
136

A Nemzeti Választási Iroda elküldte a kormánynak „a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvénnyel (röviden: népszavazási törvény) kapcsolatos” módosítási javaslatait.

Az alapvető javaslatok:

  1. A törvényhozó fontolja meg a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapus benyújtásának bevezetését, ami megszüntetné „a személyes jelenlétet igénylő versenyhelyzetet”, és annak biztosítana elsőbbséget, aki a törvényben meghatározott időpontot követő legrövidebb időn belül nyújtja be kezdeményezését az ügyfélkapun keresztül.
  2. A népszavazási kérdést az a beadványozó „foglalná”, aki hitelesített népszavazási kérdéséhez hamarabb összegyűjti a szükséges számú támogató aláírást. Ebben az esetben a népszavazási kérdések hitelesítésének (és az aláírásgyűjtés megkezdésének) nem képezné akadályát az, ha már folyamatban van egy másik, azonos tárgykörbe tartozó kérdés elbírálása vagy akár az aláírások gyűjtése.
  3. Az NVI azt is javasolja, hogy a kérdés benyújtásakor csatolandó támogatói választópolgári aláírások számát 20-ról legalább 200-ra emelje a jogalkotó.

Pálffy Ilona NVI-elnök már 2015. július 29-én javaslatot tett a népszavazási törvény módosítására (a jelenlegi második javaslatnak megfelelően), de akkor a kormány és a kormánypárti frakciók ezt nem támogatták.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt