Az NVI ezeket a módosításokat javasolja a kormánynak, hogy ne lehessen megint nagydarab emberekkel aláásni a demokráciát

POLITIKA
2016 március 22., 13:19
comments 131

A Nemzeti Választási Iroda elküldte a kormánynak „a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvénnyel (röviden: népszavazási törvény) kapcsolatos” módosítási javaslatait.

Az alapvető javaslatok:

  1. A törvényhozó fontolja meg a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapus benyújtásának bevezetését, ami megszüntetné „a személyes jelenlétet igénylő versenyhelyzetet”, és annak biztosítana elsőbbséget, aki a törvényben meghatározott időpontot követő legrövidebb időn belül nyújtja be kezdeményezését az ügyfélkapun keresztül.
  2. A népszavazási kérdést az a beadványozó „foglalná”, aki hitelesített népszavazási kérdéséhez hamarabb összegyűjti a szükséges számú támogató aláírást. Ebben az esetben a népszavazási kérdések hitelesítésének (és az aláírásgyűjtés megkezdésének) nem képezné akadályát az, ha már folyamatban van egy másik, azonos tárgykörbe tartozó kérdés elbírálása vagy akár az aláírások gyűjtése.
  3. Az NVI azt is javasolja, hogy a kérdés benyújtásakor csatolandó támogatói választópolgári aláírások számát 20-ról legalább 200-ra emelje a jogalkotó.

Pálffy Ilona NVI-elnök már 2015. július 29-én javaslatot tett a népszavazási törvény módosítására (a jelenlegi második javaslatnak megfelelően), de akkor a kormány és a kormánypárti frakciók ezt nem támogatták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.