Balatonföldváron is kivágtak fákat

Nem csak Budapesten alakul riadólánc a Városliget fáinak megmentéséért, Balatonföldváron is forrong a Facebook – írja a sonline.hu, ami szerint „volt, aki a Negev sivataghoz hasonlítja a fakivágás utáni állapotokat”.

A város legmagasabb pontján már 2015 nyarára el kellett volna készülnie a Balaton legmagasabb kilátójának, de a beruházás csúszott, most viszont a városvezetés reméli, idén összejöhet.

Ezért a képviselő-testület „a kilátóberuházás részeként a magaspart kilátótól nyugatra eső felét is bevonja a turisztikai célú hasznosításba”, és egyhangú döntéssel kért erdő- és növényvédelmi szakmérnöki állásfoglalást a magaspart öreg fáiról – közölte Holovits Huba balatonföldvári polgármester a sonline.hu-val.

Ki is vágták a magaspart 60 évnél is idősebb fáit.

Fotó: Szigeti Ildi / olvasó

A polgármester szerint a szakvélemény kimondta: a fák gombafertőzöttek, tehát betegek, zömük túlkoros és balesetveszélyes, ráadásul tájidegenek, nem őshonosak. Ezért döntöttek a kivágásukról.

A polgármester szerint a képviselő-testületi döntés értelmében azonnal ültetnek mindegyik fa helyébe egy-egy őshonos, parkba illő fát. (Sonline)