Hogyan érthette Orbán, hogy Tatabánya az ország első tíz városa közé tartozik?

gazdaság
2016 március 22., 19:43

Tatabánya az ország első tíz városa közé tartozik

– mondta Orbán Viktor Tatabányai Közösségi Televízió kedd esti műsorában, miután országjáró pénzosztó körútján ennek a városnak is ígért egy csomó fejlesztést.

photo_camera MTI/EPA/Laurent Dubrule

Ez biztos jól esett a tatabányaiaknak, de mégis, hogyan jöhetett ki?

Ha lakosságszám alapján nézzük, akkor az első város nyilván Budapest, és van még 8 város (sorrendben: Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár), ahol százezernél többen laknak. Ez után így folytatódik a lista:

  • 10. Szombathely, 79 ezer,
  • 11. Szolnok, 74 ezer,
  • 12. Tatabánya, 70 ezer,
  • 13. Kaposvár, 67 ezer.

Vegyük úgy, hogy Budapest nem számít (Orbán ugye nem szereti ezt a várost annyira), de még így is el kell tenni az útból egy várost, hogy Tatabánya beférjen az első tízbe.

Talán Szolnokot, Nyerges Zsolt és Várhegyi Attila, sőt saját felesége, Lévai Anikó szülővárosát és a Kápolna Fitness otthonát?

Ha a Jóságos Orbán-féle Modern Városok programot nézzük, amiben mindenféle, nagyrészt EU-s fejlesztéseket ad el saját kegyeként a miniszterelnök, akkor tényleg megtörténik az előzés: Szolnoknak négymilliárd jut, miközben Tatabányának tíz.

Logikus lenne még GDP alapján nézni a városok listáját (ebben Győr nyilván előzné Debrecent például), de ilyen bontásban a KSH nem méri a magyar településeket, csak megyei szinten.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.