Szétesett a Csongrád megyei LMP a menekültek nyomkövetője miatt

Kizárták az LMP-ből a Csongrád megyei területi szervezet elnökségét, mert tavaly ősszel kiadott egy közleményt, ami ellentétes volt a párt által elfogadott, a migráció kezelését hivatott 24 pontos csomag egyik pontjával szemben – írja a hvg.hu.

A párt akkor azt javasolta, hogy tegyenek nyomkövetőt a menekültekre, ami miatt A szegedi LMP-sek közölték: ezzel megbélyegeznék a menekülteket, és ez a megkülönböztetés a párt szellemiségével is ellentétes lenne.

Az LMP országos vezetése erre közölte: a csongrádi testület megsértette a párt belső rendjét, mert lett volna lehetősége arra, hogy a párt működési szabályzatát betartva, az elvi vitákat a párton belül lefolytatva fogalmazza meg az ellenvéleményét a 24 pontos csomag nyilvánosságra hozatala előtt.

A vezetés szeptemberben felfüggesztette az érintettek tagságát, de a fegyelmi eljárás után csak most közölték a végső döntést: a 3 tagú elnökséget és a tavaly szeptemberi közleményük technikai lebonyolításában segédkező, a szegedi közgyűlésben képviselőként dolgozó Szentistványi Istvánt kizárták a pártból.

Erre most a megyei szervezet jelentős része (9 tagja) kilépett a pártból.

Schiffer András, a párt társelnöke menekültügyi nézeteit korábban Meszerics Tamács, az LMP EP-képviselője is bírálta.