Na, mi lehet a leggyakoribb betegség ma Magyarországon?

egészség
2016 március 23., 14:42
comments 139

Magyarországon a 8,3 millió felnőtt lakosból kb. 3,5 millióra becsülhető a magas vérnyomásban szenvedők száma, és ez a szám a lakosság idősödése miatt folyamatosan nő. A 75 éven felüliek több mint 80 százaléka hipertóniássá válik, elsősorban az érrendszeri meszesedés miatt - derült ki a Magyar Hipertónia Társaság által 2002-ben létrehozott hipertónia-regiszter legfrissebb adataiból.

A társaság MTI-hez szerdán eljuttatott regiszteri adatsora szerint

a magas vérnyomásban szenvedők több mint 30 százaléka már a cukorbetegség kapujában áll,

ennek okai között szerepel a két betegség kóros folyamatainak azonossága is. Ugyanakkor a kb. egymillió cukorbeteg fele már emelkedett vagy magas vérnyomásban szenved.

A hipertónia betegség legnagyobb mértékben az ország északi és délnyugati részén fordul elő, ezért ezekben a régiókban az egészségügyi ellátásban kiemelt figyelmet kell fordítani a betegségre.

Az adatokból kiderült az is, hogy a 140/90 Hgmm alatti célvérnyomásértéket a résztvevők 44,9 százaléka érte el. Megyékre bontva az eredmény Tolnában volt a legrosszabb (26,8 százalék), Győr-Moson-Sopronban pedig a legjobb (51,5 százalék), ez majdnem kétszeres különbséget jelent.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.