A brüsszeli merényletek több tucat áldozatának válságos még mindig az állapota

Tucatjával szorulnak intenzív ellátásra a keddi brüsszeli terrortámadások áldozatai. Maggie de Block belga egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 61 sérült állapota válságos - a támadásokban nagyjából 300-an sérültek meg.

A terrortámadásoknak 31 halálos áldozata volt, és három merénylő is életét vesztette az öngyilkos robbantásokban.

A támadásokat a jelenlegi ismeretek szerint négyen követték el, közülük hármat sikerült eddig azonosítani:

  • Brahim el-Bakraoui a reptéren robbantotta fel magát;
  • fivére, Khalid a Maalbeek állomáson, a brüsszeli metróban;
  • a jelentések szerint tavaly szeptemberben Budapestet is megjárt Najim Laachraoui volt a harmadik, magát végül fel nem robbantó merénylő a reptéren, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

A harmadik reptéri merénylőt, aki a hatóságok szerint szintén életét vesztette a támadásban, egyelőre nem sikerült azonosítani.

De Block miniszter szerint a támadás 300 sérültje között negyven ország állampolgárai vannak, még 150 szorul közülük kórházi ellátásra. Sokan égési sérüléseket szenvedtek, vagy a pokolgépek repeszei sebesítették meg őket. Block tájékoztatása szerint a válságos állapotú sérültek nagy száma miatt a halálos áldozatok száma még nem végleges - négy sérült például kómában van, őket még azonosítani se sikerült. (BBC. Címlapképünkön a zaventemi reptér dolgozói a március 11-i terrortámadás másnapján az áldozatokra emlékeznek. Fotó: BELGA PHOTO / YORICK JANSENS.)