Ha minden Lázár tervei szerint alakul, a köztisztviselőknek egy napjuk lesz a költözésre, ha új helyre irányítják őket

POLITIKA
2016 március 24., 09:14
comments 77

Kevés hittel készülnek a magyar köztistviselők érdekképviseletei az április 5-re összehívott Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumra. Ezen akarja velük is egyeztetni Lázár János a bürokráciacsökkentő csomagját, amit addigra valószínűleg a kormány már megtárgyal és elfogad, így az érdekképviseletek szerint a fontos részletekben addigra már visszavonhatatlan döntések születnek, írja a Figyelő.

A lap értesülései szerint a köztisztviselőknek három nagyon komoly bajuk van a törvénnyel:

  • elfogadhatatlannak tartják azt az ötletet, hogy a jövőben állami tisztviselőnek nevezett köztisztviselőket évente legfeljebb hat hónapra új munkakörbe vezényelhessék úgy, hogy erről csak 24 órával korábban értesítik őket;
  • kifogásolják, hogy a jövőben csak három beosztás, a fogalmazó, a tanácsos és a főtanácsos létezhet majd;
  • és az se tetszik nekik, hogy a jövőben csak a jogviszony 3. és 11. évében lesz lehetőség az előmenetelre és az ezzel járó béremelésre.

Emellett érdekességként megjegyzik, hogy a javasolt illetménytábla alapján se nyelvpótlék, se kiegészítő juttatások (cafeteria) sem járnának nekik - mintha csak a kormány már a tervezett februári kidolgozásakor sejtette volna, hogy az Európai Bíróság meg fogja semmisíteni a béren kívüli juttatások magyarországi rendszerét. (Címlapkép: MTI Fotó: Bruzák Noémi.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.