A brazil elnök fasisztának nevezte azokat, akik korrupcióval merik vádolni

külföld
2016 március 25., 06:13
comments 49

Dilma Rousseff brazil elnök a nemzetközi sajtónak adott másfél órás interjújában azzal vádolta politikai ellenfeleit, hogy azért próbálják lemondásra kényszeríteni, hogy megkíméljék magukat annak attól, hogy jogtalanul, törvénytelenül és bűnös módon kelljen kikényszeríteniük egy legitim módon megválasztott elnöknek a hatalomból való távozását.

„Miért akarják, hogy lemondjak? Csak mert egy gyenge nő vagyok? Nem vagyok az” 

- jelentette ki Rousseff.
Dilma Rousseff brazil elnök - Fotó: AFP/Andressa Anholete
Brazíliában a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság tombol. Az ellenzék azzal vádolja a baloldali brazil Munkáspárt (PT) színeiben politizáló Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Ezen felül azt vetik Rousseff szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét. Emiatt az ellenzék kezdeményezte a parlamentnél az elnök elmozdítását.

A mienk nem egy türelmetlen nép" - hangoztatta az államfő. „Nem akarom ezt az államcsínyt a múltbéli katonai államcsínyekhez hasonlítani, de ez Brazília demokratikus rendjének felbomlását jelentené" - mondta.

Az elnök lemondását követelő tüntetők - Fotó: AFP/Andressa Anholete

Az ellene zajló tömegtüntetésekről azt mondta, hogy jó, ha az emberek utcára vonulhatnak, mert ő még egy olyan generációból származik, amikor valaki kinyitotta a száját, már mehetett is a börtönbe. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az ellene tüntetők csak a brazil lakosság 2 százalékát teszik ki. Hozzátette, hogy az ellenfelei gyakran használnak ellene fasiszta módszereket. 

Újra védelmébe vette a nemrég kabinetminiszterének kinevezett elődjét, Luiz Inácio Lula da Silvát, mert szerinte Lula nemcsak briliáns tárgyaló, de érti Brazília minden problémáját. Hangsúlyozta, hogy a legfelső bíróság kabinetminiszterként is nyomozhatna ellen. Szerinte ez is elég.

Múlt héten Sergio Moro bíró, aki két éve nyomoz a Petrobras ügyében, nyilvánosságra hozott egy titkos hangfelvételt, amin Rousseff arról beszél Lulával, hogy szükség esetén megvannak az eszközei, hogy segítsen neki.

Erre az interjúban Rousseff úgy reagált, hogy ezzel a felvétellel megsértették a magánszféráját, ami egyben árt a demokráciának is. Azt mondta, hogy a felvételeket a bíróságnak kellett volna átadni, nem pedig a médiának.

Pozíciója védelmében Rousseff nagyszabású médiakampányba kezdett. Egy nappal korábban a az ország külügyminisztériuma az államcsíny veszélyére figyelmeztette Brazília összes külföldi diplomáciai képviseletét, arra biztatva a külképviseletek munkatársait, hogy a fogadó ország képviselőivel folytatott megbeszéléseken mutassanak rá Brazília bizonytalan politikai helyzetének veszélyeire.

Sao Paulóban csütörtökön mintegy 30 ezer tüntető biztosította támogatásáról Rousseffet. A tüntetők közül sokan a TV Globo székházához vonultak. Az elnök hívei ugyanis azzal vádolják a népszerű tévétársaságot, hogy támogatja a Rousseff eltávolítását követelő erőket. (MTI/Guardian

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.