Balog Zoltán konferenciát szervez az igazgatóknak, hogy komolyan vegyék őket

2016 március 25., péntek 8:06
0

Országos igazgatói konferenciát hívott össze jövő péntekre az emberi erőforrások minisztere az oktatásról. Balog Zoltán ezt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be péntek reggel. 

A miniszter azt mondta, a fórumon az érintetteknek elmondják, hogy miket terveznek, amelyekről azután az intézményvezetők saját iskoláikban számolnak be. Balog hozzátette, hogy azt szeretné, ha ezt az országos értekezletet regionális fórumok követnék. A célunk az, hogy mindenkihez eljussanak az információk, és hogy mindenkinek világos legyen, mennyire komolyan veszik ezt a dolgot. 

Balog szerint fórumra több mint háromszáz intézményvezetőt szeretnének meghívni Budapestre, a Magyar Tudományos Akadémiára. A miniszter kiemelte, hogy az MTA nagy segítségükre van a 21. századi oktatási formákkal kapcsolatban. Példaként említette, hogy az akadémia ösztöndíjakkal támogat olyan programokat, amelyekben kreatív, jó pedagógusok kísérleteznek azzal, miként lehet megtanítani a gyermekeknek mindazt, ami a 21. században szükséges. 

A miniszter az oktatás területén fontosnak nevezte a fenntartó kérdésének megvitatását és az oktatás finanszírozását is. Kitért arra, hogy a pedagógus minősítési rendszert korábban amiatt bírálta, mert az túlzott bürokratikus terheket rótt a pedagógusokra és az intézményvezetőkre is. Kijelentette, hogy ezeket a terheket viszont csökkentették. Kiemelte, hogy a minősítésre, a külső kontrollra, szakfelügyeletre, tanfelügyeletre szükség van. 

A Nemzeti Alaptantervről azt mondta, hogy világossá kell tenni, manapság a világ változása, elvárásai nyomán az embereknek többet kell dolgozniuk, és ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gyerekeknek többet kell tanulniuk. Ezzel együtt olyan rendszernek kell lennie, amely ésszerű és hatékony is egyben, és „nem rabolja el” a gyerekkort. (MTI)