Rajzokkal és fotókkal mutatjuk be, mit művelnek a Párisi udvar híres üvegkupoláival

belföld
2016 március 25., 10:59
comments 20

Most talán megnyugtatóan tisztázódhat, hogy Budapest egyik leghíresebb és legszebb épülete miben fog megváltozni a felújítása után, mivel a kivitelező Market a 444 kérésére részletes, dúsan illusztrált anyagot készített arról, hogy pontosan milyen részeket bontanak el.

A Párisi udvar körüli félelmeket – amelyek egy, az épületben kiragasztott drámai hangulatú falragasz, több újságcikk és jó pár mikroblog-bejegyzés formájában váltalk láthatóvá – a jelek szerint a ház építési és örökségvédelmi engedélyében szereplő, laikusok számára félreérthető kitételek okozták. Az engedélyben ugyanis ez a két passzus is szerepel:

„a poligon udvar földszint felett található üvegbetétes kupola elbontásra kerül”


„a 2. emeleti szinten a passzázs feletti dongaboltozat felett jelenleg egy acélszerkezetű, üveg héjalású szerkezet áll. A donga feletti szerkezet elbontásra kerül.”

Sokan – köztük a témáról a Népszabadságban publicisztikát is író Kőszeg Ferenc – ezt úgy értelmezték, hogy

„Ha laikus létemre jól értem a szöveget, megszűnik az üvegkupola és az üvegtető. Pedig a Ferenciek terét a Petőfi Sándor utcával összekötő átjáróház különleges jellegét éppen ezek az ezernyi fényképen látható üvegrészek adták meg.”

Ez a félelem köszönt vissza a falragaszon is, amelyen illusztrációként a leghíresebb, Róth Miksa által tervezett színes üvegkupola látható egy nagy X-szel áthúzva.

A Market által a 444-nek készített, illusztrált leírásból kiderül, hogy az engedélyezési dokumentumban szerepelő üvegbetétes kupola nem azonos sem a Róth-féle, leggyakrabban fényképezett központi kupolával, sem a - szintén a központi passzázsrész fölött látható -kristálykupolával. 

Egy harmadik, jóval kevésbé látványos és jóval később hozzáépített elemről van szó, ami egy másik udvarrész fölött látható.

Ezen a nagyobb vázlaton látható talán a legvilágosabban, hogy mely kupolákról van szó és ezek hogyan helyezkednek el egymáshoz képest. Ez magyarázza meg a lehetséges félreértést is: a kristálykupola is egy sokszögletű - poligon - belső udvarrész fölött található, csakúgy, mint az a csúnyábbik, amit valójában elbontanak:

 

A másik kérdéses elem az elbontandó „acélszerkezetű, üveg héjalású szerkezet”. Mint a Market leírásából kiderül, ez egy a passzázs dongaboltozata feletti – vagyis az udvarból nem is látható – elem lebontását és betonnal való kiváltását jelenti. Így néz ki a kérdéses helyszín:

Ez pedig a róla szóló leírás:

A 2. emeleti szinten a passzázs feletti dongaboltozat felett jelenleg egy acélszerkezetű, üveg héjalású védőtető áll, melynek állapota annyira leromlott, hogy mostanra nem tudja ellátni a feladatát (hőszigetelés, vízzárás). Ezért ez a szerkezet elbontásra kerül, helyette egy acél tartószerkezetű járható födém készül, amely az 1. emelet feletti födémmel egy síkba lett tervezve, hogy a 2. emeleti konferencia teremből ki lehessen menni rá. Tervezett kialakítás: a meglévő pillérvázra támaszkodó keret, trapézlemez zsaluzatra öntött monolit vasbeton födém.”

Vagyis minden jel arra mutat, hogy a Párisi udvar ikonikus elemeit felújítják, nem megsemmisítik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.