2016 szelfije a faceswap

életmód
2016 március 27., 17:45
comments 56

Így történt: 

Pontosan így néz ki, és így hangzik 2016 első néhány hónapja, amikor

a face swap (arccserélés) valami olyasmi lett, mint három-négy évvel ezelőtt a szelfi volt. Az okostelefonjára meredő világ kedvenc kommunikációs- és önkifejezési formája.

Nem mintha az arccserélés újdonság lenne. Sőt, a műfaj klasszikusai kifejezetten az internet őskorából származnak, talán már az 1 cup körüli 2 girl arcát is kicserélték akkoriban, de az ilyen képek minenképp ismerősek lehetnek: 

Vagy:

Nem beszélve arról, hogy 

De tényleg még a magyar tumblr is ilyen alkotásokkal van tele évek óta. 

Akkor mégis mi magyarázza ezt?

Nagyon egyszerű. A fenti képekben, amellett, hogy a maga módján mindegyik egy műalkotás, még egy dolog közös. Mindegyik elkészítéséhez le kellett ülni egy számítógéphez, meg kellett nyitni egy photshopot, kellett hozzá idő, munka, és valamiféle szaktudás is.

Na, ennek lett vége.

Az utóbbi időben ugyanis feltűntek, és villámgyosan hipernépszerűek lettek az olyan applikációk, amikkel semmi mást nem kell tenni, csak belebámulni a telefon kamerájába, és egy gombnyomással már ki is cseréltük az arcunkat bárkivel és bármivel. Jött a FaceSwap Live, az MSQRD, a Facestealer és a többiek, aztán a Snapchat is beépítette a faceswapolást az alapfunkciói közé, és elszabadult az arcpokol. 

Pont akkor, amikor a világ talán egy kicsit már kezdte megunni, hogy évek óta mást sem csinál, csak a saját arcát nézi a telefonján, 

egy végtelen játszótér nyílt meg ott, ahol eddig csak egy tükör volt. 

Ezekben a hónapokban mindenki arcot cserél mindenki mással és mindennel, ami egyrészt szédületes távlatokat nyit, ha kombinatorika feladatokat akarunk kitalálni, másrészt ilyen remekművek születnek: 

Ezeknek a programoknak pedig, amellett, hogy tényleg egy antiloptestű Fekete György is tudja használni őket, a másik csodálatos tulajdonsága, hogy nemcsak igazi arcokat néznek arcnak. Hanem szinte bármit, ami kicsit is hasonlít arcra. 

Így készült ez:

Vagy ez:



Estleg ez:

A műfaj csúcsa eddig talán az ember, aki azt énekli Drake-től, hogy I'm the plug, és nem hazudik:

De a legnagyobb siker azért egyértelműen az elején már idézett filmalkotás volt, amit idézzünk fel még egyszer:

És így jutottunk el oda, hogy a negynegy4 Snapchat-híradójában így nézünk ki:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.