Szépített az emberiség, 3-1-re vezet a Google szuperszámítógépe a világ legjobb go-játékosa ellen

TECH
2016 március 13., 14:49
comments 60

Ezekben a napokban zajlik az emberek vs. mesterséges intelligencia elnevezésű meccs eddigi tán legizgalmasabb csatája, a Google szuperszámítógépe go-ban küzd meg a játék egyik legjobb emberi versenyzőjével, a dél-koreai Lee Se-dollal. 

És az első három meccset nagyon könnyedén hozta az AlphaGo, olyannyira könnyen és annyira váratlan, valamint gyönyörű húzásokat meglépve, hogy az első meccseket kísérő cikkekben a szakértők általában egyszerre beszéltek a döbbenet, a megilletődöttség, az ámulat és az ijedtséggel keveredő szomorúság hangján. (Erről a Wired cikkét érdemes elolvasni.)

Az ugyanis, hogy sakkban a gép sokszor simán veri az embert, bár nagy dolog, de kevésbé meglepő. A go viszont a sakkhoz képest jóval komplexebb játék, nem véletlen, hogy már évtizedek óta a go-beli győzelmet amolyan majd eljövendő mérföldkőnek tartották a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatók. 

AFP / Google DeepMind
photo_camera AFP / Google DeepMind

A kezdeti három győzelem után viszont most szépített az emberiség, a negyedik meccsen Lee nyert, így most 3-1 az állás Szöulban. 

A gép és az ember meccsei közül különösen a második volt döbbenetes, itt ugyanis az AlphaGo meghúzott olyan lépéseket is, amiket a helyszínen elsőnek senki nem értett meg, lassan esett le, hogy nem hibáról van szó, hanem egy egészen újszerű megközelítésről, ami a végén sima győzelemhez segítette az algoritmust. 

A negyedik meccsen is voltak ilyen váratlan lépései a gépnek, viszont ezek most hibásak voltak. Nem csak egyszerűen arról van szó, hogy nem volt ideje az AlphaGo-nak kiépítenie a stratégiáját, hanem konkrétan hibázott, legalábbis a meccs után erről posztolt a Google DeepMind laborjának alapítója, Demis Hassabis. Szerinte az AI kifejezetten jól szerepelt, egészen a 87-edik lépésig, amikor felfedte egy korábbi hibáját és ettől összezavarodott. 

Hassabis elmondása szerint ez a vereség nagyon értékes a számukra, mert sokat tanulhatnak majd belőle, többet lehet majd így megtudni az AI határairól. 

Lee-t óriási üdvrivalgás fogadta a meccset követő sajtótájékoztatón, elmondása szerint még soha nem gratuláltak neki ennyien egyetlen győzelem után. Lee amúgy a sportág tizennyolcszoros világbajnoka, nála jobban jelenleg senki nem játssza az emberek közül a sokezer éves, hihetetlen kombinatív képességeket igénylő táblajátékot.  (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.