A brit jegybank komoly kockázatot lát az EU-ból kilépésben

külföld
2016 március 30., 05:11
comments 51

Hosszas várakozás után a Bank of England is megszólalt Brexit ügyben, azaz azzal kapcsolatban, hogy mi történne, ha a június 23-ai népszavazáson a britek az Európai Unióból történő kilépés mellett szavaznának.

A népszavazást még David Cameron brit miniszterelnök lengette be, és azóta teljesen belekeveredett, annak ellenére is, hogy közben sikerült elérnie az EU tagállamainál, amit akart, és a kormány már a maradást támogatná, még mindig nagyon erős a kilépést választól tábora, amit az eurokszkeptikus pártok mellett több konzervatív politikus, például Boris Johnson is képvisel.

A brit jegybank állásfoglalása szerint jelenleg a népszavazás eredménye számít a legjelentősebb rövidtávú kockázatnak a brit gazdaság stabilitását illetően. 

Az elemzés rámutat a brit font sérülékenységére, arra, hogy mennyire megviselheti a finanszírozási piac a kilépését, és hogy a döntés mennyit árthat az eurózóna piacainak is. 

A BoE eddig még nem szólalt meg ennyire egyértelműen és keményen az ügyben. 

Az persze, hogy a jegybank óvatosságra int, egyáltalán nem biztos, hogy a kilépését támogatók kedvét csökkentené, hiszen az euroszkeptikus erők legtöbbször bizalmatlanok és ellenségesek a nagyobb gazdasági szereplőkkel szemben, így persze lehet, hogy ez az állásfoglalás olajat jelent majd a tűzre. Persze viszont a jegybanknak meg épp az a dolga, hogy a brit gazdasággal kapcsolatban világos kockázatelemzéseket készítsen, és ha szerintük jelenleg nincs nagyobb kockázat, mint egy esetleges kilépés, akkor nem nagyon tehettek mást, mint hogy ezt nyilvánosságra hozzák. (via Politico/BoE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.