Áder visszadobta, most újra megszavazta a parlament a Rogán-féle nok-ot

gazdaság
2016 március 30., 12:01
comments 175

Miután a köztársasági elnök visszaküldte az országgyűlésnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt, a parlament most apróbb változtatásokat eszközölve ismét elfogadta azt. 

A modell visszásságairól nemrég mi is részletesen írtunk, akkor azt emeltük ki, hogy Latin-Amerikából importált üzleti modellel nyomuló, bírságolt cégcsoportra szabták Rogánék a nemzeti fogyasztói csoportokat.

Most nagyjából változatlan formában ment át az egész a parlamenten, ugyanúgy hiányzik a modellből például a befektetésvédelem. 

Voltak azért módosítások, ezeket a Portfólió gyűjtötte össze. E szerint a nok-ot szervező cég vagyona el fog majd különülni a nok vagyonától (ahogy ez elkülönült a Buda-Cash vagy a Quaestor esetében is), egyértelműsítették, hogy a nok addig fog működni, amíg minden maradéktalanul teljesítő lakáshoz nem jut, valamint a rendkívüli tagi előtakarékossági befizetés összege nem haladhatja meg a hátralévő fizetési kötelezettség mértékének a 40 százalékát. 

Ezen kívül ha a közösség nyilvántartásba vételére az előzetes megállapodás megkötésétől számított hat hónapon belül nem kerül sor, a lakásvásárló mentesül az előzetes megállapodásban foglalt kötelezettségek teljesítése alól, és a szervező köteles a lakásvásárló által megfizetett regisztrációs díjat visszafizetni. 

És a licit során a vállalható licitösszeg nem lehet magasabb, mint a hátralevő befizetési kötelezettség 60 százaléka. Ezzel védenék ki azt, hogy a licitálás során ne lehessen túlzott mértékű licitekkel visszaélni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt