Aszad: 200 milliárd dollárba került Szíriának a polgárháború

Bassár el-Aszad nyilatkozott az orosz állami RIA Novosti hírügynökségnek a szíriai polgárháború kárairól. Azt mondta, nagyjából 200 milliárd dollárnak megfelelő kár érte az országot az öt éven keresztül tartó polgárháború miatt. 

A szíriai elnök arról beszélt, hogy ha helyreáll a béke, a gazdasági tevékenységek fellendítésénél nagyobb probléma lesz országa számára az infrastruktúra visszaépítése. 

Aszad és Putyin. Fotó: MTI/EPA/Pool/Ria Novosztyi/Kreml/Alekszej Druzsinyin.

Aszad nem tett említést a háború humanitárius veszteségeiről: a polgárháború alatt (Syrian Centre for Policy Research adatai szerint) közel 500 ezer ember halt meg Szíriában és legalább 4 millióan kényszerültek szülőhelyeik elhagyására - februári adatok szerint ennyien regisztráltak vagy várnak regisztrációra az ENSZ menekültügyi főbiztosságánál.

Több ország, köztük az Egyesült Államok azzal a céllal ült asztalhoz a Genfben január óta zajló szíriai béketárgyalások során, hogy mondjon le a szíriai kormány a béke megteremtése érdekében, de az eltelt két hónapban jórészt inkább az Aszad pártján álló oroszok akarata érvényesült. 

Vlagyimir Putyin két hete jelentette be, hogy kivonja csapatait Szíriából. 

(Daily Mail)