Az oroszok kivonulnak Szíriából

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az orosz állami RT azt írja, hogy Putyin döntött az Szíriában harcoló orosz csapatok visszavonásáról. Az orosz hadsereg Bassár al-Aszad elnököt segítette a szíriai polgárháborúban, és elméletileg a terroristák ellen harcoltak, gyakorlatilag azonban Aszad nyugatbarát ellenségeit is gyengítették a támadásaikkal.

Az orosz elnök most utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy kedden kezdje meg a kivonulást.

Putyin szerint a Szíriába vezérelt orosz csapatok elérték a kitűzött célokat, azért kezdik meg a harcoló főerők kivonását. Az oroszok tavaly szeptemberben szálltak be a polgárháborúba, de korábban is voltak katonai támaszpontjaik Szíriában, és több felvétel szerint már a nyáron is harcoltak al-Aszad elnök oldalán.

„Katonáink hatékony munkája megteremtette a békefolyamat megteremtésének feltételeit. Úgy gondolom, hogy a védelmi minisztérium és az orosz fegyveres erők elé kitűzött feladat, az egészét tekintve, megvalósult. Az orosz haderő részvétele mellett a szíriai fegyveres erők és a hazafias szíriai erők képesek voltak alapvető fordulatot elérni a nemzetközi terrorizmus elleni harcban és magukhoz ragadták a kezdeményezést szinte minden vonatkozásban” - 

mondta az elnök, aki a döntéséről egyeztetett Bassár el-Aszaddal is. A szír elnök egyetértett Putyin lépésével. 

Putyin elmondta azt is, hogy a Latakia tartománybeli Hmejmimben lévő orosz légi bázis és a tartuszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítmény folytatja tevékenységét. Az orosz elnöki bejelentés a csapatkivonás ütemezéséről nem szólt.

A BBC emlékeztet arra is, hogy Genfben épp friss béketárgyalások indultak a polgárháborúban harcoló felek között. A tárgyalások szerkezete Moszkva kedvére való, arra már mindenképp rá tudták venni a nyugatot, hogy többé-kevésbé elfogadják Bassár al-Aszadot tárgyalópartnerként, hiszen az ISIS mellett az elnök hadserege maradt az utolsó olyan erő az országban, ami képes rendet tartani legalább az állam területének egy részén.

Tavaly nyáron még a legtöbb nyugati kormány álláspontja az volt, hogy Azsadnak mindenképpen távoznia kell. Ez az álláspont mostanában már puhulni látszik, hiszen a harcok felőröltek minden csoportot, amik Aszad uralmánek alternatíváját jelenthették volna.

Vlagyimir Putyin egyúttal elrendelte, hogy Oroszország vállaljon intenzívebb szerepet a békefolyamatban a szíriai konfliktus lezárása érdekében. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.