Hatályon kívül helyezték a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyének elsőfokú ítéletét

A Budapest Környéki Törvényszék ítéletét azért helyezte hatályon kívül a Fővárosi Ítélőtábla, mert szerinte az elsőfokú bíróság eljárási szabályokat sértett a szexuális erőszak vizsgálata során. 

A Budapest Környéki Törvényszék tavaly februárban bűnösnek mondta ki kiskorú veszélyeztetésében a szigetszentmiklósi házaspárt, a szemérem elleni erőszak és az erőszakos közösülés bűntette alól viszont felmentette őket.   

Ezért mindössze két évet kaptak, miközben az elmúlt évtizedben Magyarországon alig tapasztalt borzalmak között kínozták gyerekeiket éveken át. A két évet ráadásul előzetesben már letöltötték, ezért szabadlábon távozhattak. 

A tábla szerdai ítélete szerint a kiskorú veszélyeztetése vádjának vizsgálatakor az elsőfokú bíróság betartotta az eljárási szabályokat, eleget tett ügyfelderítési kötelezettségének és a tényállást hiánytalanul állapította meg, ez azonban nem mondható el a szexuális erőszak tekintetében. Az új eljárás lefolytatására a Fővárosi Törvényszéket jelölték ki.

Az ügyben sem a védőnő, sem a gyerekorvos, sem az óvoda, sem az iskola és a gyerekjóléti szolgálat sem vette észre, hogy Szigetszentmiklóson két szülő majdnem tíz éven keresztül kínozta, rendszeresen megerőszakolta és verte három kiskorú gyerekét.

A tárgyalás során az ügyészség is elképesztő módon dolgozott, erről itt írtunk részletesebben