Hollókamuzásért fizet most már jogerősen a debreceni jobbikos

bűnügy
2016 március 30., 12:07
comments 263

Nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt a Debreceni Törvényszék szerdán jogerősen 750 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a jobbikos Ágoston Tibor debreceni önkormányzati képviselőt. A törvényszék annyiban változtatta meg az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság ítéletét, hogy "a vádlott személyi körülményeiben bekövetkezett változásokra tekintettel 15 havi részletfizetést engedélyezett, így havi 50 ezer forintos részletekben kell a pénzbüntetést kifizetnie" - közölte a bíróság sajtótitkára az ítélethirdetés után az MTI-vel.

Kemecseiné Hársfalvi Klára, a másodfokú büntetőtanács elnöke szóbeli indokolása során kifejtette: Ágoston Tibor 2014 januárjában, amikor "hollókamuként" és "hollókasztként" beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen, megvalósította a nemzeti szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettet.

A megállapított tényállás szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni alapszervezete 2014. január 12-én a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. A rendezvényt 24 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 hallgató vett részt. Közterület lévén a közelben bárki észlelhette az eseményt, így a rendezvény nagy nyilvánosság előtt zajlott. 

A megemlékezésen többek között Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője is felszólalt. A vádlott szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben a holokausztról azt mondta: "Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt - szándékos volt, elnézést kérek érte - és annak áldozataira való megemlékezés" - hangzott el a beszédben.

A beszédről készült videofelvételt valaki egy videomegosztó oldalra töltötte fel, így széles nyilvánosság számára vált elérhetővé a beszédben tett kijelentés, ezáltal Ágoston Tibor sértő szavairól nagy nyilvánosság szerzett tudomást. 

A kinyilatkozás alkalmas volt arra, hogy felháborodást, megbotránkozást váltson ki azokban, akik elkötelezettek az alaptörvény által elismert és védett értékek mellett. A másodfokú bíróság sem tudta elfogadni a vádlott azon védekezését, miszerint ez csak egy szerencsétlen megfogalmazás volt - jelezte a törvényszék sajtótitkára. (MTI)

Hogy egy ilyen ítélet miért borzasztó károk, arról Anarki írt pár hónapja részletesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.