Hova tűnnek az elfogott migránsok Magyarországon?

migráció
2016 március 30., 07:24
comments 77

Csak márciusban a rendőrség adatai szerint 3135 migránst fogtak el Magyarországon. 

photo_camera Forrás: police.hu

Ehhez képest a Magyar Nemzet mai cikke szerint a szerb és a horvát határnál felépített tranzitzónák félházzal működnek. Ezek azok a helyek, ahol regisztrálják a menekülteket. A Belügyminisztérium szerint naponta átlagosan 30-an lépnek be a tranzitzónákba. 

A röszkei, a tompai, a beremendi, illetve a letenyei tranzitzóna összkapacitása 200 fős, múlt pénteken csak 95-en voltak volt ezekben. 

A szerbek viszont a korábbi hírek szerint az elfogott migránsoknak csak a töredékét veszik vissza. 

A lap emlékeztet rá, hogy a szabályok szerint a tranzitzónákban azok tartózkodhatnak, akik menedékjogi kérelmet nyújtanak be, addig maradhatnak, amíg tart az eljárás. Ha erre kevés négy hét, akkor átszállítják a bevándorlási hivatalhoz tartozó befogadóállomások egyikébe. Az év eleje óta eltelt két és fél hónapban 773 menedékjogi kérelmet nyújtottak be a tranzitzónákban.  

A kormány velük az eddiginél is szűkmarkúbb lenne. A parlament ma megkezdi annak a javaslatnak a tárgyalását, amellyel a kormány szigorít a menekültügyi szabályokon. Ez lényegében a menedékkérők szociális ellátásainak csökkentését jelenti. Nem kapnának lakhatási és beiskolázási támogatást, és sem a menedékkérők, sem a nemzetközi védelemben részesítettek nem lennének jogosultak költőpénzre. Továbbá egy hónapra rövidítenék azt az időszakot, ameddig a már menekült- vagy oltalmazotti státust kapott emberek a befogadóállomáson lehetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.