Körbevették a diákok az iskoláikat

oktatás
2016 március 30., 06:22
comments 350

Szerda reggel nyolc és kilenc óra között számos iskola előtt lezajlott a polgári engedetlenségi akció a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozva. Felhívásunkra sok fénykép érkezett, ezeket ebben a cikkben gyűjtöttük össze. 

A hangulat a beszámolók alapján sok iskolában hasonló: a kellemes tavaszi napfényben az iskolák előtt beszélgetnek diákok, tanárok és szülők, több helyen a diákok élőlánccal veszik körbe az intézményeket. 

Budapesten, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium előtt nagyjából száz diák és húsz tanár volt kinn nyolckor az iskola előtt, ők élőláncot állnak az iskola körül, jelentette tudósítónk a helyszínről.

A Vas utca és Horánszky utca között összeér a Vörösmarty és a Széchenyi István kereskedelni szakközép lánca: 

A Toldy Ferenc gimnázium eredetileg nem is szerepelt a csatlakozott intézmények között, mégis volt előtte is tüntetés. A résztvevők egymás lábát rajzolták körbe krétával:

A XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnázium előtt is gyűlnek a diákok, erről olvasónk, Csilla küldött fotót: 

A tiltakozások élére álló Teleki Blanka Gimnázium előtt kb. kétszáz szimpatizáns gyűlt össze, hozzájuk csatlakoztak az iskola tanárai és Pukli István igazgató is, aki beszédet is mondott a helyszínen. A kisebb tömeg miatt az Ajtósi két sávját a rendőrök lezárták. 

Pukli elmondta, hogy tárgyalni hívják a kormányt, erre két hetet adnak a számukra. Ha nem jön össze, további akciók jönnek. Az iskolaigazgató azt is kérte a tüntetés résztvevőitől, hogy öleljék át az iskolát. 


A Telekiben a diákok nem jöttek ki az iskola elé, az első órájuk pedig meg lesz tartva, csak később. Pukli szerint mindez azért történik, hogy ne érhesse őket az a vád, hogy politikai célokra használták fel a gyerekeket. 

Ugyanígy nem jöttek ki tiltakozni a diákok az Eötvös Gimnázium elé Budapesten, itt is csak tanárok és szülők álltak az épület előtt, jelentette tudósítónk a helyszínről:

Hasonló élőlánc alakult a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium körül is, jelentette onnan olvasónk, Pisti. Tatán pedig az Eötvös Gimnázium előtt gyülekeznek a diákok:

Kisebb tiltakozás zajlott az Áldás utcai általános iskolánál a Rózsadobomon, jelentette tudósítónk a helyszínről. Becsöngetés után 20-25 tanár, szülő és pár diák gyűlt össze. Ez Budapest egyik reprezentatív iskolája, Áder János gyermeke is idejár. A demonstráció jó hangulatban zajlott, vidám csevegés volt, külön beszédek nem voltak. A megjelent tanárok leginkább az eddigi tanítási szabadságuk csökkentését fájlalták. 

Hasonló hangulatról meséltek a Fillér utcából, a II. kerületből is, ahol a diákok és a tanárok az iskola udvarán gyűltek össze, az iskola előtt csak pár tucat szülő fejezte ki szolidaritását. A hangulatot leginkább a napfényben trécselés a rendszer abszurditásáról leírással lehetne leginkább visszaadni, jelentette tudósítónk. 

A Berzsenyi Gimnázium előtt nagyjából ötszázan gyűlhettek össze, ami azért is szép teljesítmény, mert szerdánként nem szokott első óra lenni az intézményben, sok diák és tanár ennek ellenére jött ide tiltakozni:

Olvasónk küldte a képet, amin az látható, hogy a terézvárosi Szinyei Gimnáziumban egy tanár kutyája csatlakozott a demonstráló tömeghez:

Folyamatosan kerülnek fel fényképek a tiltakozást szervező Tanítanék mozgalom Facebook-oldalára is. Ebből azt látni, hogy országszerte csatlakoztak iskolák a megmozduláshoz:

link Forrás

A Rózsadombot járó tudósítónk beszámolója szerint a II. kerületi Pedagógiai Szakszolgálat és Járdányi Pál Zeneiskola közös kapuja elő 40 résztvevő tiltakozott, itt már szervezettebb a tüntetés, beszédek is vannak, egy követeléslistát is felolvastak. A speciális igényű gyerekek oktatásáról és a központosítás elvetéséről beszéltek. Pár percig úgy tűnt, hogy egy ellentüntető szándékosan berregteti a kisbuszát, de kiderült, hogy nem rosszindulatú, csupán szerencsétlen volt, zavarodottan tovább is ment. 

Lánc a IX. ker. Közgazdasági Politechnikum és Leővey Klára Gimnázium körül:

A trefortos diákok időközben saját akcióval csatlakoztak a tanársztrájkhoz, fél kilenckor százegynéhányan pár tanár kíséretében átvonultak a Múzeumkertbe, ahol a lépcsőn összeálltak. A később érkező tanári kart tapssal fogadták, aztán feloszlottak:

link Forrás

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium diákjai és egyéb csatlakozók is szolidaritanak a tanárokkal egy reggeli piknik formájában, nagyjából 60-70 ember gyűlt össze egy közös narancslézésre, írja olvasónk, az iskola végzős diákja, Boróka. Elmondása szerint több diákot nem engedtek ki az iskolából miután bementek lepakolni a táskájukat.

A Batthyány Lajos Általános Iskola előtt nagyjából kétszázan tiltakoztak olvasónk, Éva elmondása szerint:

Tudósítónk is azt erősítette meg, hogy itt volt a legnagyobb tömeg. A felállás itt is az volt, hogy a gyerekek az iskolaudvaron játszottak, az épület előtt pedig a szülők demonstráltak. 

Kecskeméten a Damjanich utcai Általános Iskolában virágültetéssel telt ez az egy óra:

link Forrás

Volt tiltakozás a Radnóti utcában a Gárdonyi előtt, a képet köszönjük Péternek:

Márton a Kőbányai Szent László Gimnázium előtt zajló tüntetésről küldött képet:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.