Öt hónappal az olimpia előtt lemondott a brazil sportminiszter

2016 március 31., csütörtök 2:22

A riói olimpiát is elérte a brazil belpolitikai válság, helyi idő szerint még szerdán, öt hónappal az olimpia kezdete előtt lemondott az ország sportminisztere, George Hilton.

George Hilton tavaly novemberben, egy terrorizmusellenes konferencián Brasiliában. AFP PHOTO/EVARISTO SA Fotó: EVARISTO SA

Hilton a legnagyobb brazil párt, a PMDB tagja. A PMDB pedig a héten kilépett a brazil kormánykoalícióból és lemondásra szólította hat miniszterét, akiket fegyelmi vizsgálattal fenyegetett, ha ezt nem tennék meg.

A kormányválság amúgy a következő hetekben tovább mélyülhet, az egyik kisebbik koalíciós párt, a Haladó Párt április 11-12-i kongresszusán dönt a koalíció felmondásáról.

A sportminisztérium vezetését ideiglenesen a minisztérium egyik magas rangú tisztviselője, az olimpiai játékok előkészítésében aktív Ricardo Layser veszi át, ő a Brazil Kommunista Párt tagja.

Brazíliában a politikai vezetés legfelső rétegét megrázó korrupciós botrány miatt robbant ki kormányválság. A korrupciós ügyekben már az előző elnök, Lula is gyanúsított, és a regnáló Dilma Rousseff visszahívására is egyre komolyabb esély van azóta, hogy a PMDB is szakított vele. (Via MTI)