Bemutatkozott az MKB új, állítólag ázsiai, de mindenképpen anonim főtulajdonosa, de úgy, hogy továbbra sem tudni semmit

2016 április 1., péntek 11:28
27

Sajtóközleményt küldött a Blue Robin Investments SCA, az MKB új tulajdonosi konzorciumának tagja, amely 17 milliárdos hozzájárulásával 45 százalékos tulajdonrészt szerezhet az egyik legnagyobb magyar bankban. (Ehhez még az Európai Bizottságnak engedélyezni kell az ügyletet, de különben június végén már az övék lesz a bank, 37 milliárd forintért.)

Mivel egy offshore pénzügyi alapról van szó, sokszorosan nem lehet tudni semmit erről a társaságról, így meg kell becsülni minden információmorzsát. Még akkor is, ha itt most gyakorlatilag csak a lekövethetetlen hátterű cég állításaira korlátozódnak ezek.

A következőket "tudtuk" meg:

  • Az MKB-t megvásárló konzorciumot a Blue Robin vezeti.
  • Ennek befektetői állítólagosan "Ázsiában pénzügyi, ingatlan és médiaszektorban érdekeltek", és az MKB megvásárlásával lépnek először az európai piacra.
  • Van egy "képviselője" is a cégnek, bizonyos Rakesh K. Aggarwal.

Hogy a sok Rakesh K. (Kumar?) Aggarwal közül melyikről van szó – mondjuk erről a sokféle igazgatóságban és felügyelőbizottságban szolgáló indai-szingapúri üzletemberről, erről a brit üzletemberről, esetleg erről az indiai szemészről –, azt ennyiből nem lehet megállapítani.

Az is érdekes, hogy a Blue Robin szerint ők vezetik a konzorciumot. Az MNB viszont azt hangsúlyozta tegnap, hogy a Minerva-Metis és a Pannónia Nyugdíjpénztár tulajdona közösen 55 százalék lesz, ezért "magyar" többségi tulajdonban marad a bank. (Valamiért Orbán Viktor rutinszerűen emlegetett célja, hogy a magyar bankrendszer legalább 50 százaléka magyar kézben legyen.)

Arról egyébként hallgat a közlemény, hogy ez a Blue Robin nem egy nagy múltú cég: konkrétan február 18-án jegyezték be. (Napokkal azt követően, hogy az MNB engedélyt adott volna a másik 45 százalékos tulajdonos, a Metis Magántőke Alap indítására.)

De a sajtóközleményből tényleg alig tudunk meg valamit a magyar bankrendszer egyik fajsúlyos új szereplőjéről, az anyag teljes egészében tényleg csak ennyi:

Mellékes információ, de a blue robin egyébként magyarul narancsszínű fülemüle.

A másik 45 százalékot vivő társaságról, a Minerva Tőkealap-kezelőhöz tartozó Metis Magántőke Alapról sem tudni sokat, csak annyit, hogy rejtélyes forrásból február eleje óta előteremtettek 31 milliárd forintot, ami szép teljesítmény, és hogy tulajdonos-ügyvezetője, Jaksa János sok szálon kötődik Kecskeméthez, amihez Matolcsy György rokonsága is kötődik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt