Érdekes kapcsolatai vannak a semmiből 31 milliárd forinttal előálló, titokzatos MKB-vásárló Minerva alapkezelőnek

Mint tegnap egy gyors szivárogtatás-sajtóközlemény-Reuters-nyilatkozat körből kiderült, a hatodik legnagyobb, reprivatizálás előtt álló magyar bankért, az MKB-ért egészen fura társaság lehet a befutó. Az MKB vezérigazgatója, Balog Ádám elmondása szerint a "legjobb ajánlatot adó konzorcium" elfogadása esetén így oszlik majd meg a rossz hitelektől ügyesen megszabadított bank tulajdoni aránya:

  • 40-50 százalék a Metis Magántőke Alapé lesz (amit a Minerva Tőkealap-kezelő nevű cég indított),
  • 10 százalék Pannónia Nyugdíjpénztáré (ez a pénztár a CIG Pannónia partnere, és nemrég részt vett a Gránit Bank tőkeemelésében),
  • 40-50 százalék a Blue Robin Investments SCA nevű, kínai és indai befektetőket tömörítő befektetési alapé.

UPDATE: az MNB bejelentette, hogy a vételár 37 milliárd, és 45-45-10 arányban osztoznak majd a bankon a befektetők

A Blue Robinról nem tudni semmit, azon kívül, hogy a kellemetlenül offshore-hírű Luxemburgban van bejegyezve, és hogy Balog szerint a távol-keleti befektetőket rejti magában.

A Minerva Tőkealap-kezelő, ami 2012-es alapításától kezdve egészen mostanáig tetszhalott állapotban volt (korábban Ágoston Attila érdekeltségébe tartozott, és piaci információk szerint az uniós Jeremie-pénzekre pályáztak), érdekes módon alig másfél hónap alatt valahonnan talált "magyar szakmai befektetőket", akik 31 milliárd forinttal szálltak be a Metis alapba – amivel egy csapásra ez lett a legnagyobb magyar private equity alap.

Érdekes módon éppen akkor (idén februárban) kapott engedélyt az MNB-től az alap indítására, amikor az MNB jelezte, hogy vevőket keres az MKB-ra.

Pallas Athéné és római klónja, Minerva.

A Minerva Tőkealap-kezelőről további érdekességet szúrt ki a Világgazdaság. Annak ügyvezető-tulajdonosa, a korábban húsz éven át a Raiffeisennél dolgozó Jaksa János ugyanis nem akárhol dolgozott egészen 2009-ig:

Kecskeméten.

Ezzel kapcsolatban nem csak az figyelemre méltó, hogy Matolcsy György édesapja a kecskeméti animációs stúdiót vezette, vagy hogy a kecskeméti Pallas Athéné alapítvány, a Domis Mentis kuratóriumában maga Matolcsy György is ott ül (többek között a korábbi MNB-igazgató Nagy Róza, valamint Halápi Dóra ügyvéd társaságában), hanem:

"a jegybankelnök rokonságában álló Szemereyné Pataki Klaudia, a hírös város polgármestere információink szerint jól ismeri Jaksát, több rendezvényen nyilvánosan is együtt szerepeltek. 2013 júniusában például mindketten tagjai voltak a növekedési hitelprogramról szóló kerekasztal-beszélgetésnek. Ennél is erősebb kapocsnak tűnik, hogy 2008-tól, még a gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként Szemerey intézte a Kecskemét Fejlesztéséért nevű kötvény ügyeit, amelynek kibocsátását Jaksa munkaadója, a Raiffeisen szervezte"

– írja a Világgazdaság. A lap szerint a piacon továbbra sem zárják ki – a Matolcsyék által az MKB élére rakott Balog Ádám, az MNB-s Nagy Márton illetve a Pallasz Athéné alapítványok tagadó nyilatkozatai ellenére –, hogy valamilyen formában az MNB alapítványai is tettek volna pénzt a Metis alapba.


Jaksa János (balra) egy Növekedési Hitelprogramról szóló kecskeméti rendezvényen, 2013-ban. Leghátul jobbra Szemerey Szabolcs feje bukkan elő – ő Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester férje, Matolcsy György unokatestvére. További képek az eseményről itt.

Hogy konkrétan kik a Minerva Metis alapjának befektetői, akik ilyen rövid idő alatt előköhögtek 31 milliárd forintot, nem tudni, csak áttételes információkból lehet majd rá következtetni, ha egyáltalán.

(Világgazdaság, Reuters)