Érdekes kapcsolatai vannak a semmiből 31 milliárd forinttal előálló, titokzatos MKB-vásárló Minerva alapkezelőnek

gazdaság
2016 március 31., 7:55
comments 96

Mint tegnap egy gyors szivárogtatás-sajtóközlemény-Reuters-nyilatkozat körből kiderült, a hatodik legnagyobb, reprivatizálás előtt álló magyar bankért, az MKB-ért egészen fura társaság lehet a befutó. Az MKB vezérigazgatója, Balog Ádám elmondása szerint a "legjobb ajánlatot adó konzorcium" elfogadása esetén így oszlik majd meg a rossz hitelektől ügyesen megszabadított bank tulajdoni aránya:

  • 40-50 százalék a Metis Magántőke Alapé lesz (amit a Minerva Tőkealap-kezelő nevű cég indított),
  • 10 százalék Pannónia Nyugdíjpénztáré (ez a pénztár a CIG Pannónia partnere, és nemrég részt vett a Gránit Bank tőkeemelésében),
  • 40-50 százalék a Blue Robin Investments SCA nevű, kínai és indai befektetőket tömörítő befektetési alapé.

UPDATE: az MNB bejelentette, hogy a vételár 37 milliárd, és 45-45-10 arányban osztoznak majd a bankon a befektetők

A Blue Robinról nem tudni semmit, azon kívül, hogy a kellemetlenül offshore-hírű Luxemburgban van bejegyezve, és hogy Balog szerint a távol-keleti befektetőket rejti magában.

A Minerva Tőkealap-kezelő, ami 2012-es alapításától kezdve egészen mostanáig tetszhalott állapotban volt (korábban Ágoston Attila érdekeltségébe tartozott, és piaci információk szerint az uniós Jeremie-pénzekre pályáztak), érdekes módon alig másfél hónap alatt valahonnan talált "magyar szakmai befektetőket", akik 31 milliárd forinttal szálltak be a Metis alapba – amivel egy csapásra ez lett a legnagyobb magyar private equity alap.

Érdekes módon éppen akkor (idén februárban) kapott engedélyt az MNB-től az alap indítására, amikor az MNB jelezte, hogy vevőket keres az MKB-ra.

photo_camera Pallas Athéné és római klónja, Minerva.

A Minerva Tőkealap-kezelőről további érdekességet szúrt ki a Világgazdaság. Annak ügyvezető-tulajdonosa, a korábban húsz éven át a Raiffeisennél dolgozó Jaksa János ugyanis nem akárhol dolgozott egészen 2009-ig:

Kecskeméten.

Ezzel kapcsolatban nem csak az figyelemre méltó, hogy Matolcsy György édesapja a kecskeméti animációs stúdiót vezette, vagy hogy a kecskeméti Pallas Athéné alapítvány, a Domis Mentis kuratóriumában maga Matolcsy György is ott ül (többek között a korábbi MNB-igazgató Nagy Róza, valamint Halápi Dóra ügyvéd társaságában), hanem:

"a jegybankelnök rokonságában álló Szemereyné Pataki Klaudia, a hírös város polgármestere információink szerint jól ismeri Jaksát, több rendezvényen nyilvánosan is együtt szerepeltek. 2013 júniusában például mindketten tagjai voltak a növekedési hitelprogramról szóló kerekasztal-beszélgetésnek. Ennél is erősebb kapocsnak tűnik, hogy 2008-tól, még a gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként Szemerey intézte a Kecskemét Fejlesztéséért nevű kötvény ügyeit, amelynek kibocsátását Jaksa munkaadója, a Raiffeisen szervezte"

– írja a Világgazdaság. A lap szerint a piacon továbbra sem zárják ki – a Matolcsyék által az MKB élére rakott Balog Ádám, az MNB-s Nagy Márton illetve a Pallasz Athéné alapítványok tagadó nyilatkozatai ellenére –, hogy valamilyen formában az MNB alapítványai is tettek volna pénzt a Metis alapba.

photo_camera


photo_camera Jaksa János (balra) egy Növekedési Hitelprogramról szóló kecskeméti rendezvényen, 2013-ban. Leghátul jobbra Szemerey Szabolcs feje bukkan elő – ő Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester férje, Matolcsy György unokatestvére. További képek az eseményről itt.
Hogy konkrétan kik a Minerva Metis alapjának befektetői, akik ilyen rövid idő alatt előköhögtek 31 milliárd forintot, nem tudni, csak áttételes információkból lehet majd rá következtetni, ha egyáltalán.

(Világgazdaság, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt