Étlen-szomjan két napot kell várni a menekülteknek a röszkei tranzitzónánál

migráció
2016 április 02., 13:48
comments 158

A szerb-magyar határszakasz lezárásakor még napi 100, később már csak napi 30 menekült adhatta be a menedékkérelmét a röszkei tranzitzónában. Ezt a számot csökkentették a hetekben napi húsz főre, a Délmagyar.hu információi szerint a brüsszeli terrortámadás miatt. A lap szerint jelenleg is több mint hatvan ember várja étlen-szomjan a konténerek előtt, hogy benyújtsák kérelmüket. Van, aki már öt napja várakozik a szabad ég alatt, ahol az egy szem csapon kívül semmilyen más segítséget nem nyújt a magyar állam az ott lévőknek. 

A Délmagyar.hu megkeresésére a BÁH elmondta, hogy egy nap alatt átlagosan 28 ember engedtek be a konténerekbe. Ebből következik a lap szerint, hogy átlagosan két nap várakozás vár a menekültekre. Seres József a BÁH Dél-alföldi Regionális Igazgatóság vezetője a Szeged Tv azon kérdésére, hogy  miért nem adhatnak ételt-italt a civilek a kerítéshez érkezőnek, azt válaszolta: 

„a Szerbiában lévő migránsoknak nem lehet semmit sem átdobálni.”


Az igazság ezzel szemben az, hogy a várakozók már magyar területen vannak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.