Megmenekül az Oktatási Hivatal, marad a Design Terminál

POLITIKA
2016 április 02., 06:49
comments 88

Az április 4-én, hétfőn esedékes kormányülésen hoz a kormány döntést arról, hogy az előzetesen belengetett hetvenhárom háttérintézmény közül melyek és milyen formában működhetnek tovább.

A vs.hu-n megjelent lista szerint júliustól tizenhárom intézmény szűnhet meg jogutód nélkül és további legalább ötven feladatait a továbbiakban minisztériumok látják el. Az intézkedést a Miniszterelnökség előterjesztése szerint az indokolja, hogy túl nagy az állami apparátusok mérete és nemzetközi összehasonlításban is túl sok ember dolgozik a közszférában.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
photo_camera Lázár János keveri.

A dolog persze nem tetszett a minisztériumoknak, nem véletlenül kapta Lázár János a feladatot, aki persze sokkal durvább vágást ígért be, mint amire végül sor került. Számítani lehetett arra, hogy lesznek változások az eredeti elképzeléshez képest.

50 ezer köztisztviselő státusza változik meg valamilyen formában, két etapban összesen nagyjából 10 ezer embernek szűnik meg az állami munkahelye - a többiek minisztériumoknál, megmaradó háttérintézményeknél vagy kormányhivataloknál folytathatják a munkát. Az intézmények többsége az indoklás szerint olyan hatósági feladatokat lát el, amelyekre a hivatalok is alkalmasak vagy azok elvégezhetőek főosztályi illetve helyettes államtitkári szinten is.

A listát a miniszter megbízásából Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár készítette el és az egyes minisztériumoknak a Miniszterelnökséggel kellett bokszolniuk az egyes intézmények megmaradásáért.

Megszűnik az OEP, Ónodi-Szűcs belengette lemondását

A bürokráciacsökkentés az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) érinti a leginkább: a hetvenhárom listázott intézmény közül huszonhat tartozik a humánminisztériumhoz - közülük tizet sikerült megmenteni. Itt voltak a legnagyobb meccsek: ha az eredeti lista szerint történne az átalakítás, a jelenlegi 1700 helyett közel 5000 fővel kéne működnie az EMMI-nek.

A csütörtöki kormányinfón Lázár bejelentette, hogy a Magyar Államkincstár marad a magyar állam egyetlen kifizető ügynöksége, minden más megszűnik, így a kormány becsukja az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) is.

Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke és Ónodi-Szûcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, miután aláírták az ágazat dolgozóinak kollektív szerződését, 2016. február 12-én.
photo_camera Jobbra Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár.

Az erről zajló vita komoly feszültséget szült, mert az egészségügyi államtitkárság szerint a kórházi beszerzéseket kormányhivatali hatáskörbe adni durva kockázatokkal járna. Ezek a funkciók a múlt heti kormányzati előterjesztés szerint végül az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságra kerülnek át, de arról még nincs végső döntés, hogy az OEP többi feladatát egy másik önálló szervezet vagy ebből a célból felállított helyettes államtitkárság látja majd el.

A 444 információi szerint a többi egészségügyi háttérintézmény viszont megmenekül, Ónodi-Szűcs Róbert egészségügyért felelős államtitkár ugyanis csak azzal a feltétellel vállalta a további megbízatást, ha az Országos Tisztiorvosi Hivatal és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint az Országos Mentőszolgálat integritása is változatlan marad. Fontos érv volt a gyógyszerészeti intézet megmaradása mellett a gyógyszerlisták egységes kezelésének fenntartása.

Államtitkárként egyébként egyedül Ónodi-Szűcs tárgyalhatott a kormányfővel és a Miniszterelnökséggel, a többi egyeztetésen csak miniszterek vettek részt.

Megmenekül az Oktatási Hivatal, beolvad az NKA

Balog Zoltán humánminiszter kérésére megmarad az Oktatási Hivatal, a miniszter szerint ugyanis az érettségik és felsőoktatási felvételik információs adatbázisának kezelése önálló infrastruktúrát igényel; megszüntetésének súlyos következményei lehetnének.

A csütörtöki kormányinfón Lázár azt mondta, a kormány még nem döntött a Klebelsberg Intézményfenntartó (Klik) megszüntetéséről és a 444 értesülései arról szólnak, hogy a március végi utolsó kormányülésen még olyan tervet tárgyalt a kabinet, amely szerint a Klik megmarad.

A vártaknak megfelelően nem lesz többé önálló Nemzeti Kulturális Alap, de - mivel ezt az államháztartási törvény nem is engedné - az alap nem az EMMI-n belül, hanem a Emberi Erőforrás Támogatáskezelő felügyelet alatt működik tovább. A lépést az is magyarázza, hogy a minisztériumban nincs kapacitás több tízezer pályázati anyag állandó felügyeletére.

Nagy harc zajlott a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet feladataiért. A filmarchívumot a jövőben várhatóan a Nemzeti Filmalap kezeli majd, az ózdi digitális központ pedig - amire a Magyar Művészeti Akadémia is pályázott - Országos Széchényi Könyvtárhoz kerül.

Más formában, de maradhat a Design Terminál és a Hagyományok háza

Az első lista nyilvánosságra kikerülése előtt nagy vihart kavart a Design Terminál Kreatívipari Központ (DT) megszüntetésének terve. A DT a Miniszterelnökség eredeti terveinek megfelelően költségvetési szervként megszűnik működni, de megmarad önálló entitásként - ezt az EMMI kommunikációs osztálya is elismerte.

"A Design Terminál a kormány előzetes döntése szerint költségvetési szervként megszűnik, de új keretek között, részben piaci alapon működő intézményként, az EMMI-vel szoros együttműködésben folytathatja munkáját az üzleti és kulturális tehetséggondozás területén." - írta kérdésünkre a minisztérium.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a DT cégként folytatja működését. A terv szerint az EMMI közszolgáltatási szerződést köt az intézménnyel, amely bizonyos állami feladatokat átvállal majd a minisztériumtól. A központ szinte biztosan költözni kényszerül az Erzsébet térről, de egyelőre nem tudni, hol folytathatják a munkát.

Hasonló keretek közt működhet tovább a Hagyományok háza és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kötelékéhez tartozó, gazdaságfejlesztő tevékenységet folytató Herman Ottó Intézet.

Fazekas megsértődött Lázárra

A Földművelésiügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség között az első tervezet nyilvánosságra kerülése után komoly feszültség alakult ki. Fazekas Sándor miniszter annyira felhúzta magát azon, hogy Lázár stábja a tizenegy háttérintézmény közül nyolcat be akar záratni.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
photo_camera Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az agrárminiszter ezért csak személyesen a miniszterelnökkel volt hajlandó tárgyalni és állítólag sikerült is kiharcolnia, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ is túlélje a bürokráciacsökkentést. (A létfontosságú önálló Haszonállat-génmegőrzési Központ, Növényi Diverzitás Központ és Földmérési és Távérzékelési Intézet sorsáról nincs hír.)

Az Igazságügyminisztérium mindkét háttérintézménye - Igazságügyi Hivatal, Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek - megszűnik, a Honvédelmi Minisztériumnak pedig hétből ötről kell lemondania. Köztük van a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal is, amely eddig többek között a budapesti ünnepi tüzijátékok beszerzéséért és megszervezéséért felelt.

Külügyi területen nincs változás: az előzetes terveknek megfelelően nem lesz többé Külügyi Hivatal és Balassi Intézet sem.

Az eddig hatósági feladatokat ellátó szervezetek - például Nemzeti Közlekedési Hatóság, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - funkcióit szintén kormányhivatalok és minisztériumok főosztályai veszik át.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.