Pofonból ért a gyerek? A lehülyézésből majd megtanulja?

gyerekjog
2016 április 03., 12:53

Az UNICEF Magyar Bizottság 2014-ben nem reprezentatív kutatásban, több mint 1000 iskoláskorú gyereket kérdezett meg arról (is), hogy vannak-e a felnőttekétől eltérő jogaik és szerintük egy nyomot nem hagyó pofon erőszaknak számít-e. Minden harmadik gyerek gondolta úgy, hogy vannak speciális gyerekjogok, amik védik őket és minden második válaszadó gyerek szerint nem számít erőszaknak a pofon.

Néhány évvel korábban az Európai Bizottság Eurobarometer gyermekjogi kutatása szerint, a felmérésben résztvevő, akkori 27 uniós tagállam 15-18 éves korosztályú válaszadói közül a magyarok tudták legkevésbé, hogy a 18 év alatti gyerekeknek speciális jogaik vannak.

Ugyanebben a felmérésben annak kapcsán, hogy melyik gyerekeket érintő kérdéssel kellene leginkább foglalkoznia az adott országnak, Magyarország válaszadói a drogkérdést, a gyerekekkel szembeni erőszakot és a szegénységet említették a top 3-ban.

A gyerekekkel szembeni erőszak az összes válaszadó egy negyede szerint a legfontosabb kérdés, amivel szakpolitikai szinten foglalkozni kellene.

Most a felnőtt lakosság véleményét térképezzük fel. Ha van 10 perced, kérjük, töltsd ki a kérdőívet!

Ezzel nemcsak az UNICEF Magyarország idei legfontosabb kutatásához járulsz hozzá, hanem ebben a pár percben el tudsz gondolkodni azon is, hogy milyen nevelési eszközök vannak a kezedben, te miket tanultál és tapasztaltál, amikor te voltál gyerek.