Az abortusztilalom ellen tüntetnek Lengyelországban

külföld
2016 április 03., 14:17
comments 317

Több lengyelországi városban is tüntetések kezdődtek a magzat védelméről szóló törvény szigorítása ellen. A TVN24 hírtelevízió jelentése szerint a szejm varsói székhelye előtt több ezren gyűltek össze, Krakkóban pedig kétezren mentek az utcára, hogy tiltakozzanak a teljes abortusztilalom miatt. Az MTI tudósítója azt jelentette, hogy a tüntetők 

"Abortálni a kormányt!"

feliratú transzparenseket visznek és "egyházellenes" jelszavakat is skandálnak.

Kaczynski és Szydlo ünnepelnek. Fotó: AFP/JANEK SKARZYNSKI

Reggel írtunk arról, hogy Beata Szydlo kormányfő és Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke is támogatja azt a katolikus templomokból induló "népi kezdeményezést", amely gyakorlatilag betiltaná az abortuszt Lengyelországban - igaz, a két politikus nem várna el pártfegyelmet voksolás esetén, hanem azt a képviselők lelkiismeretére bízná. 

Vasárnap a lengyelországi templomokban felolvasták a lengyel püspöki kar felhívását, amely az ötödik, 

"Ne ölj" parancsolatra hivatkozva 

szorgalmazza a terhességmegszakítás súlyos szigorítását. A házelnöknek benyújtott törvényjavaslat előterjesztéséhez 100 ezer aláírás kell; ezeket a napokban elkezdik gyűjteni az "életvédő" szervezetek. 

Lengyelországban tiltakozások zajlanak a kormány által bevezetni kívánt új alkotmánybírósági szabályzás miatt is. Az ellenállást vezető Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) ezúttal Wroclaw városában hirdetett tüntetést, amin a TVN24 jelentése szerint több ezer, a KOD közlése alapján 15 ezer ember gyűlt össze. Emiatt három hete tüntetők próbálták meg megszállni a lengyel miniszterelnöki hivatalt.  (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.