Egymásnak üzenget Quaestor-ügyben az ügyészség és a törvényszék

PÉNZ
2016 április 03., 18:22
comments 77

Vasárnap közleményt adott ki a Fővárosi Főügyészség a Quaestor-ügyben és ebben regáltak a Fővárosi Törvényszék szombati közlésére

A törvényszék szombaton azt írta, az ügyészség által megfogalmazott vádirat hiányosan jelölte meg a bizonyítási eszközöket és elmúlasztott jelölni, hogy azok pontosan mely cselekmények bizonyítására szolgálnak. Hatvan napot adtak a válaszadásra, addig nem tudják kijelölni a tárgyalás időpontját. 

Egyet kellett csak kivárniuk. Vasárnap az ügyészség azt válaszolta, hogy nem követtek el mulasztást; egy 2014. januári törvényváltozás nyomán már nem kötelező közölniük, hogy mely bizonyíték mely tény bizonyítására szolgál. 

"2014. január 1. napját követően olyan kötelezettség az ügyészt nem terheli, hogy egy cselekménnyel összefüggésben már a vádiratban perbeszédbe illő módon részletezze azt, hogy mely bizonyíték támasztja alá az elkövetési magatartást, mely bizonyíték támasztja alá az eredményt, mely bizonyítja az elkövető tudattartalmát, vagy a társtettesek kapcsolatrendszerét. Ezek elmaradása így nem értékelhető a vádirat törvényi kellékének hiányaként."

Az ügyészség szerint az 1500 oldalas vádirat sokszorosára duzzadna és kezelhetetlenné válna a kért kiegészítésekkel. A közlemény végén szerepel az is, hogy ha a bíróság hiánypótlásra kötelezi is őket, az ügyészség azt sem tudja majd teljesíteni majd, mert az a büntetőeljárási törvény és a bírósági gyakorlat alapján sem lesz végrehajtható. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.