Ferenc pápa Ukrajnáért gyűjt adományokat

Vasárnap Ferenc pápa arra kérte híveit, adományaikkal segítség az ukrajnai háború miatt otthon nélkül maradtak boldogulását. A pápa április 24-re, Európa katolikus templomaiban hirdetett pénzgyűjtést. 

Ferenc pápa. Fotó: AFP / Alberto Pizzoli.

Az egyházfő több tízezer ember előtt mondott beszédet Vatikánvárosban és arról beszélt, hogy miután több ezer halottat követelő harcok dúltak Ukrajánában és a háború miatt több millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát, gyűjtést kezdeményez a segítségreszorulók számára. Ferenc pápa azt is mondta, hogy reményei szerint ez az akció elősegíti a békét és az egymás iránti tiszteletet Ukrajnában. 

A 2015. februári, minszki megállapodás dacára az elmúlt időszakban ismét intenzív harcok dúlnak a kelet-európai ország keleti felében. A harcoknak eddig több mint kilencezer áldozata volt. 

Ukrajnában a keresztények többsége az ortodox felekezethez tartozik, de egymillió római katolikus és négymillió görög katolikus él az országban. (MTI) 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.