Elindultak az első hajók, amik migránsokat szállítanak vissza Görögországból Törökországba

migráció
2016 április 04., 04:59
comments 56

Az EU és Törökország között megkötött, a menekültválság közös kezeléséről szóló megállapodások értelmében hétfőn kora reggel útnak indultak a görögországi Leszbosz szigetről az első hajók, amik menekülteket szállítanak vissza a török menekülttáborokba.

Hétfőn eddig két hajó indult el, rajtuk összesen 131 migránssal. A hajók a török Dikili kikötővárosba mennek, onnan szárazföldön utaztatják vissza a családokat a számukra kijelölt táborokba.

Az EU és Törökország megállapodásának megfelelően Törökország visszafogadja mindazokat, akik illegálisan léptek be Görögországba, cserébe azért, hogy az Unió országai átvesznek több ezer szíriai menekültet közvetlenül Törökországból, és ellenőrzött körülmények között, megfelelő ellenőrzés és átvizsgálás után betelepítik őket valamelyik tagállamba. Ezen kívül az EU többlettámogatást is ad Törökországnak a hatalmas menekülttáborok fenntartására. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.