Nem fogod kitalálni, hogyan számolt be a nemzeti hírügynökség arról az offshore céges botrányról, amiben egy volt Fidesz-képviselő is érintett

bűnügy
2016 április 04., 09:01
comments 146

Horváth Zsolt fideszes exképviselő is rajta van azon a listán, ami egy offshore cég ügyfeleit tartalmazza, és amit a Süddeutche Zeitung szerzett meg; a mi szempontunkbál a lista másik érdekessége az, hogyan mozogtak dollármilliól Putyin orosz elnök barátai, rokonai és üzletfelei között. 

A világsajtó teli van a Panama Papersnek nevezett botrány részleteivel, a Guardian az egész címlapját az ügynek szentelte, különös tekintettel Putyinra és az ügyben érintett helyi képviselőkre.

A magyar nemzeti hírügynökség, az MTI két cikkben foglalkozik a botránnyal, mindkettőt változtatás nélkül közöljük. A feladat: találd meg Horváth Zsoltot. Óra indul!

Első hír:

Panama együttműködik az off-shore cégek kivizsgálásában

Panamaváros, 2016. április 4., hétfő (MTI/AP/AFP) - Panama kormánya együtt fog működni bármely igazságügyi nyomozásban a világ volt és jelenlegi vezetőinek off-shore üzleteiről kiszivárgott információk kapcsán - közölte Juan Carlos Varela, a Panamai Köztársaság elnöke.

A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen off-shore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket.
A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozta fel neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével.
Az adatok feldolgozásában és a tények feltárásában mások mellett részt vett a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap és az argentin La Nación is.
A mintegy 11,5 millió dokumentum (e-mailek, pénzügyi kimutatások) feldolgozása nyomán több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel a mintegy egy éven át készült projektben.
Az eltitkolt off-shore vállalatokban érintett jelenlegi államvezetők közt van Vlagyimir Putyin orosz elnök, Petro Porosenko ukrán államfő, illetve Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király is. Más vezetők és politikusok családtagjaikon vagy barátaikon keresztül köthetők az off-shore ügyletekhez.
Juan Carlos Varela panamai elnök közölte, a kiszivárogtatott információk rossz fényt vetnek kormányára, amely "zéró toleranciát" tanúsít a panamai pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben.
Ramon Fonseca, az említett ügyvédi iroda társalapítója kijelentette, cége nem felelős az off-shore vállalatokkal történt visszaélésekért. Hozzátette, a dokumentumok kiszivárogtatása "bűncselekmény" és Panama megsértése.

Második hír:

Offshore-botrány - Az ausztrál adóhivatal több száz lehetséges adóelkerülőt vizsgál

Sydney, 2016. április 4., hétfő (MTI/Reuters) - Több mint 800 lehetséges gazdag ügyfelet vont vizsgálat alá az ausztrál adóhivatal (ATO) azt követően, hogy egy panamai ügyvédi irodából offshore cégek adatai szivárogtak ki - jelentették be hétfőn Sydneyben.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.
A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap az oknyomozó újságírókat tömörítő nemzetközi szervezettel (International Consortium of Investigative Journalists) közösen dolgozta fel, neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével.
Az ATO a Reuters hírügynökséghez eljuttatott elektronikus levelében azt közölte, hogy mintegy 800 egyéni adófizetőt azonosítottak, ebből 120-at egy hongkongi offshore szolgáltatóhoz kapcsoltak. Az adóhivatal nem nevezte meg a hongkongi céget.
Michael Cranston, az ATO helyettes vezetője közölte, hogy hivatala együttműködik az ausztrál szövetségi rendőrséggel, a nyomozóhivatallal, valamint a pénzmosás elleni hatósággal (AUSTRAC), hogy összesítsék a panamai dokumentumokban lévő adatokat.
Cranston kiemelte, hogy egyes eseteket a komoly pénzügyi bűnügyeket feltáró különleges hatósághoz utalnak. Hozzátette: "az adófizetők nem számíthatnak arra, hogy ezek a titkos egyezségek rejtve maradnak, lépni fogunk minden egyes információ ügyében, amelyet eljuttattak hozzánk".
Új-Zélandon az adóhatóság szintén azon dolgozik, hogy a részletekkel együtt megtudja, mely ottani adóalanyokat érinthetnek a Mossack Fonseca iroda által közvetített ügyletek - mondta John Cash adóügyi vezető.
Az Australian Financial Review című lap úgy értesült, hogy az új-zélandi jogszabályok lehetővé tették a Mossack Fonseca ügyvédi irodának vagyonkezelői alapok létrehozását a szigetországban, és ezekben kétes eredetű vagyonokat helyezhettek el.
Andrew Little, az ellenzéki Munkáspárt elnöke felszólította John Key kormányfőt: igyekezzen tisztán kikerülni abból, hogy Új-Zéland kezd a gazdag külföldi befektetők menedékévé válni, ahol gazdagságukat titkos vagyonkezelői számlákon elrejthetik.
Michael Woodhouse adóügyi miniszter kijelentette: "nem adóztatjuk meg a külföldiek által külföldön megkeresett jövedelmét".
Hozzátette ugyanakkor, hogy "Új-Zélandon szigorúak az adószabályok, céljuk pedig információcsere révén feltárni és megakadályozni az adóelkerülést".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.