Úgy tűnik, megvan a cég, amin keresztül megvették az MKB-t a Matolcsy-alapítványok

gazdaság
2016 április 04., 08:37
comments 77

A múlt héten szörnyű gyanús történet bontakozott ki az MKB bank eladása körül, lényegében ismeretlen befektetési alapok vitték el a hatodik-hetedik legnagyobb magyar bank 90 százalékát. Egy semmiből jött magyar és egy semmiből jött luxemburgi alap ismeretlen befektetőié lehet az MKB június végéig, összesen 37 milliárd forintot fizetnek ki érte.

A vevők ugyan ismeretlenek, de máris összejött róluk néhány érdekes információ, és annál is több kemény pletyka. Az egyik uralkodó, de az érintettek által cáfolt pletyka az, hogy az MNB titkosítani kívánt alapítványai állnak a vásárlás mögött. Ezt az érintettek tagadják, de attól még nem zárható ki, hogy valamilyen közvetítőn keresztül igenis Pallas Athéné pénzekből veszik meg a bankot.

A Világgazdaság írta meg a legújabb érdekességet. Ez pedig az, hogy az az MNB-alapítvány, aminek egyébként éppen Balog Ádám a vezetője (ő az, aki még az NGM-ből követte Matolcsyt az MNB-be, ahol releváns banki tapasztalatok nélkül lett jegybanki alelnök, majd ő került az államosított MKB élére is), tehát a Pallas Athéné Domus Scientiae alapított egy céget tavaly október végén,

a Ferida Zrt.-t, amely később húszmilliárd forintos tőkét kapott.

A legfrissebb, március 19-én megjelent létesítő okirat szerint így néz ki a cég kétmilliárd forintos tőkéje:

photo_camera

Hogy még jobban nézzen ki a dolog: a folyamatosan összeesküvés-elméletekről vizionáló Bogár László felügyelőbizottsági tag ebben a cégben.

A Ferida Zrt. az év elején jutott tőkeemeléshez, ezt a cégbíróságon fellelhető indoklás szerint azzal magyarázták, hogy a cég a "jogi és számszaki vizsgálatot folytasson esetleges külföldi befektetési lehetőségekkel összefüggésben", írta a Magyar Narancs.

A Világgazdaságnak egyébként tagadta az MNB illetve a PADSA, hogy a Ferida állna a vásárlás mögött. Így aztán továbbra is rejtély, hogy kicsoda.

UPDATE: A Ferdia Zrt. eljuttatott hozzánk egy közleményt, miszerint:

"A Pallas Athéné Domus Scientiae, a Pallas Athéné Domus Concordiae, a Pallas Athéné Domus Innovationis és a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány tulajdonában álló Ferida Zrt. nem fektetett pénzt  a Blue Robin Investments S.C.A.-ba és/vagy a Metis magántőkealapba.  A Ferida Zrt. nem is tervez befektetni az említett alapokba."

Azt is megtudtuk az alapítvány által alapított cégtől, hogy, idézem:

"A Ferida Zrt. a tőkeemelésből rendelkezésre álló vagyontömegből se közvetlen, se közvetett részesedéssel nem rendelkezik semmilyen társaságban. A Ferida Zrt. vagyona jelenleg Magyarországon bejegyzett pénzintézeteknél van elhelyezve."  

(Portfolio via Világgazdaság, Magyar Narancs)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.