Konzervatív becslés szerint is közel tízmilliárd eurót elspangliznak évente az EU-ban

2016 április 5., kedd 18:34
91

Megjelent az európai kábítószer-megfigyelési központjának idei jelentése, amiből kiderül, hogy évente legalább 24 milliárd eurót (7500 milliárd forintot) költenek kábítószerre az EU-ban. Mindezt nagyjából 22 millió felnőtt fogyasztása alapján becsülték – a napi szintű kábítószer-fogyasztók aránya a lakosság 1 százaléka mindössze.

Ez a felosztás:

Tehát a spangli nyer 38 százalékkal, de heroinra és kokainra együttesen többet költenek, mint fűre (persze ezek adagonkénti ára is nagyobb).

Az illegális drogok viszont sok szempontból még jobbak, mint a dizájnerdrogok, azaz új pszichoaktív szerek, amelyekből csak tavaly újabb száz jelent meg a piacon, és a hosszú távú hatásukról alig lehet valamit tudni – vagy amit igen, az is nagyon rossz. Ezeket segíti, hogy a hagyományos drogok hagyományos csempészútjaival és elosztási rendszereivel szemben az interneten végzik a marketinget és szállítani is könnyebb őket.

Így nő az új típusú drogok száma és elfogott mennyisége.

Ezek a fű és a hasis fő csempészútvonalai:

Így hozzák a heroint és a kokaint:

Csehország pedig hatalmas metamfetimin-hatalom:

(EMCDDA, .pdf)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt