Konzervatív becslés szerint is közel tízmilliárd eurót elspangliznak évente az EU-ban

Megjelent az európai kábítószer-megfigyelési központjának idei jelentése, amiből kiderül, hogy évente legalább 24 milliárd eurót (7500 milliárd forintot) költenek kábítószerre az EU-ban. Mindezt nagyjából 22 millió felnőtt fogyasztása alapján becsülték – a napi szintű kábítószer-fogyasztók aránya a lakosság 1 százaléka mindössze.

Ez a felosztás:

Tehát a spangli nyer 38 százalékkal, de heroinra és kokainra együttesen többet költenek, mint fűre (persze ezek adagonkénti ára is nagyobb).

Az illegális drogok viszont sok szempontból még jobbak, mint a dizájnerdrogok, azaz új pszichoaktív szerek, amelyekből csak tavaly újabb száz jelent meg a piacon, és a hosszú távú hatásukról alig lehet valamit tudni – vagy amit igen, az is nagyon rossz. Ezeket segíti, hogy a hagyományos drogok hagyományos csempészútjaival és elosztási rendszereivel szemben az interneten végzik a marketinget és szállítani is könnyebb őket.

Így nő az új típusú drogok száma és elfogott mennyisége.

Ezek a fű és a hasis fő csempészútvonalai:

Így hozzák a heroint és a kokaint:

Csehország pedig hatalmas metamfetimin-hatalom:

(EMCDDA, .pdf)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.