Lemondott az izlandi miniszterelnök az offshore számlái miatt

Siggmundur Davíð Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondott, miután kiderült, hogy ő és felesége dollármilliókat tartottak a Brit Virgin-szigeteken.

Legyen ez egy figyelmeztetés minden politikusnak, a világ minden pontján:

Ha mindenképpen el akarjátok dugni a piszkos pénzt külföldön, használjatok strómanokat! SAJÁT NÉVRE ÍRATOTT SZÁMLA TILOS!

AFP / KENZO TRIBOUILLARD

A lemondást még el kell fogadnia a kisebbik koalíciós pártnak, amelynek vezetőjéről egyébként szintén kiderült a mostani botrányban, hogy offshore számlái voltak. Az elnök korábban nem fogadta el a parlament feloszlatását, az ország lakosságának jelentős része pedig ezekben a pillanatokban is tojásokkal dobálja a rejkjavíki parlamentet.

A jobboldali Gunnlaugsson pártelnöki tisztségét megtartaná, helyette Sigurður Ingi Jóhannsson jelenlegi halászati miniszter lehet az ügyvezető miniszterelnök.

Utóbbi nyilatkozatában megvédte a miniszterelnököt, mondván, "nehéz dolog Izlandon pénzt tartani", amivel arra utalhatott, hogy miután az országot bedöntötték a túl nagyra fúvódott bankjai 2009 elején, tőkekorlátozásokat rendeltek el – tehát izlandi számlákról sokáig nem lehetett külföldre pénzt utalni. Gunnlaugsson ezt játszhatta ki elég kedvező adózás mellett a Brit Virgin-szigeteki számláival, igaz, azokat nem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban.

(Grapevine.is, Bloomberg)